Temadag Danshälsa

Plats Göteborg

Välkommen till en exklusiv temadag om dans, kultur och forskning. Lyssna till internationella experter på ämnet danshälsa och se ett spännande uppträdande med Dans för Parkinson samt andra inbjudna gäster.

Boka nu

Program:

Kl. 10.00-10.15. Introduktion av moderator Hugo Tham, Åsa N Åström, dansutvecklare på BA Stockholm samt Alexandra Topalov, skolchef på Balettakademien Göteborg

Kl. 10.15-10.45 Iolanda Santos Tavares om ny forskning på Dans för Parkinson.

En ny studie visar att aktiviteten Dans för Parkinson möter de specifika behoven som finns hos de som drabbats av sjukdomen. Studien ger stöd för att det behövs fler hälsofrämjande aktiviteter som komplement till den traditionella hälso- och sjukvården.

Studien är gjord genom ett samarbete mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, Jönköpings University och sektion Folkhälsa i Region Jönköpings län. Artikeln ”Dance for Parkinson, multifaceted experiences of persons living with Parkinson’s Disease” är nyligen publicerad i tidskriften Scandinavian Journal of Occupational Therapy.

Kl. 1045-10.55 Ulrika Liljedahl, danspedagog Regionteater Väst, berättar om Dans för Parkinson utifrån sitt perspektiv som pedagog.

Kl. 11.00-11.15 Föreställning av Parkinson Kompaniet Stockholm. Introduktion av Åsa N Åström.

Gruppen Kompani Parkinson utmanar varandra genom att uppträda i olika sammanhang och på olika platser. Med att uppträda lyfter de frågor som:

-Vilka kroppar får synas på våra scener och ta plats i vårt samhälle? Hur kan vi med dans vara förebilder och stärka varandra? Vem får vara konstnär och vad är konstnärligt?

Åsa N.Åström koreograferar och utforskar rörelser och teman tillsammans med dansarna i gruppen. Beroende på plats, tid och hur dagsformen av sin Parkinson är -blir varje uppträdande unikt.

De har uppträtt på olika museum och konsthallar, på kongresser och festivaler.

KL. 11.15-11.20 PAUS

Kl. 11.20-12.30 Föreläsning Sarah Houston.

Sara är forskare, dansare och författare och hennes specialintresse är Communitydans.

Tillsammans med Monika Gilette har hon utvecklat och skrivit en guidebook i ”softskills”, där de fångar komplexiteten i vad det är en dansare övar på varje dag i dansklasser, i social förmåga och ”togetherness”. Och hur vi kan använda detta i mötet med människor som faller utanför normen.

“How we recognize our own strengths, take care of others, deal with uncertainty and complexity and how we negotiate space are just some of the essential human skills, also known as soft skills, that we develop while dancing”

Kl. 1230-1330 LUNCH

Kl. 13.30-14.30. Workshop i Dans för Parkinson.

Pedagoger Ulrika Liljedahl, Heather Telford, Åsa N Åström samt Hugo Tham.

Dans för Parkinson är en metod och ett redskap för att träna och dansa med personer som har Parkinsons sjukdom. Metoden är utvecklad i USA av Mark Morrish Dancegroup, och i metoden är det professionella dansare, koreografer, danspedagoger som undervisar.

Kl. 14.30-14.40 PAUS

Kl. 14.40-16.00. Workshop i Soft Skills, Sarah Houston

En workshop för dansare, pedagoger, koreografer som intresserar sig för communitydans och att möta människor genom dans.

Kl. 16.00-16.15. Publiksamtal, modereras av Hugo Tham

Kl. 1615-1630 Avrundning av dagen

Medverkande:

Dr. Sara Houston är huvudlektor på institutionen för dans vid University of Roehampton i London. Hennes forskning om dans och Parkinsons sjukdom gav henne BUPA Foundations "Vitality for Life"-pris 2011. Under en fyraårsperiod forskade hon på hur människor med Parkinsons sjukdom påverkas av dans. Studien resulterade i boken Dancing with Parkinsons 2019.

Hugo Tham har i över 40 år frilansat som dansare, danspedagog, sångare, musikalartist.

Parallellt med sitt konstnärliga arbete på scen, med ett förflutet inom estetiska läroprocesser för barn o unga var han med och drev fram Dans i skolanprojekten i Sverige. Det som idag kallas skapande skola.

Idag arbetar han nationellt med att implementera och sprida begreppet danshälsa för personer med kognitiv påverkan. Han deltar just nu i ett forskningsprojekt i samarbete med Lunds Universitets sjukhus och Region Skåne på Kognitiv mottagning - Ängelholm. Hugo är Dance for PD och People Dancing pedagog. Ingångarna till dans och rörelse utgår han ifrån Rudolf Labans grundtankar om rörelsedynamik i rummet. Han är en av initiativtagarna till Nätverket Dance for PD Sweden och är medlem i Dans- och rörelseterapiföreningen DMT Sverige samt People Dancing, the foundation for community dance UK.

Åsa N.Åström är dansare, koreograf och utvecklare av Danshälsa på Balettakademien i Stockholm. Hon är utövande danspedagog i Danshälsa med klasser i bla Dans för Parkinson, Neurodans och Dans genom Klimakteriet. Hennes bakgrund är som professionell dansare både internationellt och nationellt, både i danskompanier och som frilans, och som koreograf. På Balettakademien utbildar hon nya pedagoger i Dance for PD, och är certified Dance for PD® teacher. Åsa är även verksam i kommittén Dance for Health IADMS, International association for dance, medicine and sience. Hon är en av grundarna av nätverket Dans för Parkinson Sverige, och aktiv i flertalet projekt inom området Danshälsa/Dance for Health.

Ulrika Liljedahl är scenkonstpedagog på Regionteater Väst i Borås och arbetar nära teaterns dansproduktioner, bland annat med lärarmaterialet och möter barn och unga i olika projekt och workshops. Inom ramen för teaterns pedagogiska verksamhet Scenkonst Plus, finns även Scenkonst för hälsa. Ulrika undervisar i Dansa utan krav, kravlös dans för ungdomar med psykisk ohälsa i samarbete med Kulturskolan i Borås samt Dans för personer med Parkinson.

Ulrika är utbildad danspedagog på SKH och har tidigare även arbetat som dansare, koreograf och repetitör.

Iolanda Santos Tavares är Överarbetsterapeut, Med.Dr samt universitetslektor på Göteborgs Universitet, Sektionen för hälsa och rehabilitering vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi.

Heather Telford har dansat professionellt i 23 år, senast med Göteborgs Operans Danskompani. Under de senaste sex åren har hon undervisat på Balettakademien Göteborg och hon leder även masterclasses/workshops för professionella dansare i Sverige, Europa och Kanada. Hennes koreografiska arbeten har presenterats på the Banff Festival of the Arts i Canada, NuDans på GöteborgsOperan, Göteborg Dance and Theatre Festival, Svenska Balettskolan, och på the Schmiede Arts Festival i Österrike. Heather har en passion för att dela sina konstnärliga erfarenheter med alla åldrar och undervisar i Dans för Parkinsons på Balettakademien i Göteborg samt har nyligen avslutat en kurs i Dans för cancerdrabbade.

I kostnaden ingår även fika och en lättare lunch.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Datum
26 apr 2025 - 26 apr 2025
Lördag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
lör 26 apr 2025 kl 10:00-16:30
Studietimmar
1
Kurs-ID
313450
Pris
150 kr