Munspel - fortsättningskurs, varannan vecka

Plats Stockholm

Munspelet är ett litet instrument med stort uttryck och många dolda möjligheter. Munspel används ofta i blues och folkmusik men kan användas i vilken genre som helst.

Boka reservplats

Om att lära sig munspel

När du spelar munspel är varken händerna eller ögonen av någon större betydelse, istället får du utveckla ditt öra för musik och din kroppskännedom. Ibland kan det vara frustrerande att komma vidare, att lära sig spela en ton i taget eller att komma igång med att böja toner, men det är en härlig känsla när man får till det. På en kurs får du hjälp med varje steg och dessutom chansen att ha kul och musicera med andra.

Målgrupp och förkunskaper

Den här kursen riktar sig till dig som redan har spelat minst ett år. Vänligen kontakta Erland Westerström för nivåbedömning om du är osäker på vilken kurs du bör anmäla dig till. Har du aldrig spelat förut rekommenderar vi introduktionskursen 'Kom i gång med munspel' eller 'Munspel i liten grupp, nybörjarkurs'.

Mål

  • Att utveckla ditt melodispel på munspelet.
  • Att utveckla din känsla för timing, rytm och sväng.
  • Att utveckla grundtekniken på instrumentet (andning, blockering, tonbildning).
  • Att öka din kännedom om genrer där munspel ofta används.
  • Att ha provat på att böja toner.

Innehåll och upplägg

Observera att kursen genomförs varannan vecka och att det däremellan finns tid för övning och hemuppgifter.

Här får du utveckla den grundläggande tekniken för att kunna få ut mer musik ur instrumentet, att musicera tillsammans med andra och att utveckla gehöret. Du får även lära dig mer om hur munspel kan användas inom olika genrer.

Vi jobbar med andning, skalor, melodispel, och ackordkomp. Du får prova på olika genrer och vi testar att spela låtar i andra och tredje positionen. Vi lyssnar och på musikexempel och diskuterar hur munspelet kan användas i olika genrer. Deltagarna har stort inflytande över kursens innehåll.

Under kursen musicerar vi tillsammans i liten grupp på upp till 10 deltagare. Att lära sig spela munspel handlar mycket om att lära känna sin egen kropp – att öka kontrollen över andningen och att forma tonen med mun, läppar och händer, att höra melodier och känna rytmen i kroppen. Under kursen ska du få hjälp att hitta ett sätt att spela som passar just dig. Mycket går att visa och förklara men främst behöver man prova sig fram, tillsammans under kurstillfällena och hemma i lugn och ro.

Olika personer har lätt eller svårt för olika saker, därför pratar vi tillsammans om vad vi gör så att alla kan lära av varandra.

Övning ger färdighet

För att du ska kunna följa med i kursen och utvecklas så mycket som möjligt är det viktigt att du kan öva lite hemma mellan tillfällena.

Studiematerial och instrument

Du behöver diatoniska munspel i C och G samt A harmonisk moll, dessa går att köpa av kursledaren i samband med kursstart. Ta även med anteckningsblock och penna. Övrigt material kommer att delas ut under kursens gång. Kontakta gärna kursledaren om du är osäker på vilket munspel som passar.

Nivåbedömning och fler kurser

Prata med din kursledare i första hand om du är osäker på din nivå samt om du saknar något i vårt kursubud för munspel.

Feedback från tidigare deltagare

  • "Erland är väldigt duktig på att lära ut på ett engagerat, lugnt, kreativt och pedagogiskt sätt."
  • "Erland lär ut på ett sätt så att man förstår och vill lära sig mer!"

Kursledare

Erland Westerström

Erland är en mångsidig och uppskattad pedagog med flera års erfarenhet av att undervisa, både nybörjare och mer erfarna musiker. Han är specialiserad inom svensk folkmusik men har ett brett musikaliskt intresse och erfarenhet från olika genrer.

Erland är folkmusiker och riksspelman med munspel som huvudinstrument. Han är utbildad musiker på Kungliga Musikhögskolan med inriktning svensk folkmusik. När han inte undervisar är Erland aktiv både som solomusiker och i olika band/ensembler.

Erland Westerström

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
28 jan 2025 - 20 maj 2025
Tisdag
Antal tillfällen
9
Första tillfället
tis 28 jan 2025 kl 19:15-20:45
  • tis 11 feb 2025 kl 19:15 - 20:45
  • tis 25 feb 2025 kl 19:15 - 20:45
  • tis 11 mar 2025 kl 19:15 - 20:45
  • tis 25 mar 2025 kl 19:15 - 20:45
  • tis 8 apr 2025 kl 19:15 - 20:45
  • tis 22 apr 2025 kl 19:15 - 20:45
  • tis 6 maj 2025 kl 19:15 - 20:45
  • tis 20 maj 2025 kl 19:15 - 20:45
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
18
Kurs-ID
122819
Pris
2700 kr