Bakgrund
Känner du också att du inte riktigt har koll på hur dina bostadslån skulle påverkas om riksbanken förändrar sin styrränta? Känner du också att det här orangea kuvertet som dyker upp en gång om året bara är siffror på ett papper? Känner du att bankernas information till dig att krånglig och att du inte har riktig koll på skillnaden mellan kapitalförsäkring och investerings sparkonto?
Du är inte ensam! Majoriteten av svenska medborgare kan inte svara på dessa frågor. Finansinspektionen har genomfört ett antal undersökningar som alla visar på samma sak; kunskaperna i privatekonomi behöver stärkas, oavsett kön, ålder, inkomst eller akademisk utbildning. Även EU-kommissionen har uppmanat medlemsländerna att ta fram egna nationella strategier för oberoende finansiell utbildning för att öka medvetandet i ekonomiska frågor. Uppdraget till Folkuniversitetet innebär att vi inte enbart ska utbilda i ekonomi, utan även inspirera och engagera kursdeltagarna till att ta aktiva privatekonomiska beslut.
Mål
Målet med föreläsningen är att öka ditt finansiella självförtroende och ge dig insikter som påsikt kan leda till att du fattar bättre beslut om din privatekonomi och din pension.
Innehåll
- Olika sparformer
- Miljonärskalkylatorn
- Risk kontra avkastning
- Vad är en fond
- Olika fondtyper
- Så fungerar aktiemarknaden
- Att vara aktieägare
- Pensionspyramiden
- Den allmänna pensionen
- Premiepensionen
- Tjänstepensionen
Kursupplägg/undervisningsform
Kursen genomförs vid ett tillfälle av kvalificerade ledare som är anställda inom bankvärlden.
Litteratur och material
Allt kursmaterial ingår i kursavgiften.
Förkunskapskrav
Inga förkunskaper krävs.
Intyg
Inget intyg utfärdas efter utbildningens slut. Om så önskas kontakta Folkuniversitetet.
Kursledare
Marina Remnemark
Sandra Enberg
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Jönköping