Mål
Utbildningens mål är att ge dig de kunskaper och färdigheter du behöver för att kunna hantera:
- Löpande bokföringsrutiner
- Redovisning av skatter och avgifter
- Avskrivningar och värderingsfrågor
- Upprättandet av bokslut och deklaration
- Analyser av företagets verksamhet med olika nyckeltal
Innehåll
Utbildningen Diplomerad redovisningsekonom pågår under två terminer och avslutas med ett diplomarbete.
Redovisning
Vi fördjupar kunskaperna om bokföring. Du lär dig om företagens bokförings- och skattskyldighet. Vi går igenom lagar och regler, framför allt Bokföringslagen och Årsredovisningslagen. Du får även en djupare förståelse för sambandet mellan resultat- och balansräkning.
Bokslut
Utbildningen ger dig insikt om sambandet mellan löpande bokföringsarbete och upprättat bokslut. Vi går igenom bokföringsprinciper och metoder vid periodiseringar, värdering och redovisning av omsättnings- och anläggningstillgångar, liksom beräkning och redovisning av årets skatt. Du får även kunskaper om bokslutsdispositioner och obeskattade reserver.
Översiktligt
Under utbildningen går vi dessutom igenom ekonomiska grundbegrepp, olika företagsformer och om företagsdeklarationer. Du lär dig de vanligaste nyckeltalen, enklare kassaflödesanalys och lite om skillnaderna mellan K2/K3. Vi behandlar även innehåll och krav vid upprättandet av årsredovisning i mindre aktiebolag (K2).
Diplomarbete
Som avslutning på utbildningen genomför du ett diplomarbete. Under arbetet får du tillfälle att praktiskt pröva de teorier, metoder och verktyg som du har lärt dig under utbildningen.
Intyg och diplom
Intyg utfärdas efter utbildningens slut för de deltagare som varit närvarande minst 75% av tiden och förutsatt att hela avgiften är betald. Om du uppfyller dessa grundläggande krav och dessutom har godkända resultat på samtliga moment (tentor och diplomarbete) får du ett diplom som styrker din kompetens. Diplomeringen innebär således att du genomgått utbildningen med godkända resultat och visat att du tillgodogjort dig utbildningens syfte.
Förkunskapskrav
Inga formella förkunskaper krävs för utbildningen. Dock är det fördelaktigt om du har grundkunskaper i eller praktisk erfarenhet av bokföring.
Undervisningsform
Föreläsningar och diskussioner varvas med praktiska övningar. Viss undervisning sker med datorstöd. Programvara som används är SPCS Visma.
Upplägg
Undervisningen pågår under två terminer. Uppstart i mars och uppehåll över sommaren för att sedan startas upp i mitten av augusti och avslutas helt i november 2025.
Utbildningens studietakt motsvarar 20% av heltidsstudier. Utbildningen pågår under 30 veckor/sammankomster och omfattar 180 lärarledda timmar, därutöver förväntas du avsätta ytterligare ungefär 2,5-3 timmar per vecka för egen studier.
Litteratur och material
Kurslitteraturen meddelas i utskick via mail inför kursstart och ingår inte i kursavgiften. Viktigt att du anger korrekt mejl adress.
Kursavgift och betalning
Betalning av kursavgiften hanteras i sin helhet av Folkuniversitetet och faktura skickas ut i samband med kursstarten på hela kursavgiften. Det finns möjlighet att delbetala kursavgiften upp till 8 gånger under utbildningens gång. För mer information gällande delbetalning kontakta Roger Josefsson via mail roger.josefsson@folkuniversitetet.se eller telefon 08-55094934.
Avbokning
Se här för avbokningsregler och anmälningsvillkor. Det är av största vikt att varje deltagare läser dessa. Vid frågor kontakta kundservice eller ämnes ansvarig. Avbokning av kursen görs till Folkuniversitetet.
Kursledare
Nevenka Gojkovic
Nevenka Gojkovic är certifierad redovisningsekonom, utbildad på FAR och håller kurser på Folkuniversitet inom ekonomi.
Nevenka gillar att undervisa och hon bryter ner komplexa frågor till grunden för att sedan stegvis, på ett enkelt och pedagogiskt sätt omsätta teori till praktik. Hon har lång erfarenhet av arbete inom ekonomi och började först som bokförare för att sedan utbilda sig till certifierad redovisningsekonom. Nu arbetar Nevenka inom sitt företag N & MKM redovisning.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje