Föreläsning: Flyktigheten fångad? Att (åter)skapa biograffilmens historia

Plats Linköping

Forskningsföreläsning om hur man ser på film ur ett historiskt perspektiv. Föreläsare Univ lekt Maria Jernudd vid Örebro universitet.

Innehåll

Idag ser vi på film som aldrig förr – på Instagram, som korta videor, på Tiktok eller Facebook, serier på streamingstjänster och långfilmer på Netflix. Någon enstaka gång klämmer vi in ett biografbesök. Var det annorlunda förr?

Den tidiga efterkrigstidens ungdomskultur genomsyrades av film – som sågs på bio. Fram till tevens ankomst hade biografen monopol på rörlig bild. Ungdomarna inte bara gick på bio, de hängde på biograferna och närliggande fik, eller stråk, pratade film, härmade filmstjärnor, samlade på idolporträtt och biobiljetter. Det fanns fler biografer per capita i Sverige än någon annanstans i Europa och de var utspridda över hela landet. På eller nära minsta ort fanns (minst) en biograf som visade film (minst) ett par tre gånger i veckan. 

Föreläsare

Maria Jernudd univ lektor i Filmvetenska vid Linköpings universitet

 

Praktisk information

Föreläsningen är ett gemensamt arrangemang av Cinemax (Filmakademin), Folkuniversitetet och Konsthallen Passagen. Den ges med stöd av Folkuniversitetsföreningen.

Föreläsningen är gratis och ingen föranmälan krävs.

 

Välkomna!

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Linköping

info.linkoping@folkuniversitetet.se

Kursperiod
28 nov 2024 - 28 nov 2024
Torsdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
tor 28 nov 2024 kl 18:30-20:00
Plats
Passagen, Stora Torget 2, 58224 LINKÖPING
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
120086
Pris
0 kr