Oro är något som de flesta av oss känner igen att man får emellanåt. Men vad är oro egentligen? Hur uppstår den, och varför kan den ibland gå överstyr? Hur kan man hjälpa en medmänniska som fastnar i återkommande tankeloopar av orostankar?
Den här fria studiecirkeln utgår från Orosboken som bygger på ett vetenskapligt utvärderat självhjälpsprogram, där två forskande psykologer har summerat de fem bästa sätten att hantera oro. Orosboken är skriven av Erik Andersson och Tove Wahlund och finns att låna via Folkuniversitetet.
Tillsammans med boken följer ett studiematerial med förslag på upplägg för cirkeln.
Innehåll
Studiecirkeln består av 5 träffar, men kan förlängas om gruppen önskar. Inför varje träff läser alla deltagare ett stycke ur boken och skriver utifrån bokens instruktioner, i sin egen takt och förmåga.
Under träffen kan gruppen göra följande:
- Delningsrunda. Hur var det att läsa ur boken och skriva uppgifterna? Det är upp till var och en att bedöma hur mycket hen vill dela.
- Diskussionsdel. Med diskussion från gemensamma nämnare som kommit fram under delningsrundan, frågor och diskussionsunderlag från studiematerialet eller reflektera kring olika citat ur boken.
- Bekanta er med hjälpsamma övningar och strategier för att bättre hantera oro från boken och studiematerialet.
Gruppen kan även:
- Titta på inspelad föreläsning "Vad är poängen med oro?" med Erik Andersson.
- Fördjupa sig i den forskning och behandlingsinterventioner som ErikAndersson och Tove Wahlund grundar sitt program på.
- Ta in andra källor som litteratur, filmer och poddar.
Upplägg
Det här är en bokningsbar fri studiecirkel. Gruppen har ingen lärare eller ledare, utan drivs med gemensamt ansvar. Folkuniversitetet är med på uppstartsträffen för att organisera gruppen. En person kommer utses till cirkelledare för att föra närvaro via Folkuniversitetet e-tjänst.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Örebro län