Målgrupp
Denna kortkurs vänder sig till dig som vill lära dig om honung och dess egenskaper.
Mål
Efter kvällen vet du vad honung är och vad som skiljer högkvalitativ honung från annan. Du har fått prova och jämföra olika sorters honung och har lärt dig vad som påverkar smak och utseende. Du får även öva dig i att sätta ord på honungens många egenskaper.
Innehåll
• En säsong och en plats konserverad i en burk. Vilka faktorer avgör hur honungen ser ut, smakar, doftar och beter sig?
• Hur skördas honung – en kort resa genom historien och jorden runt på några minuter.
• Vi reder ut några begrepp: nektar, lushonung, honungsdagg, sorthonung, smaksatt honung, fejkhonung, ekologisk honung, raw honey, medicinsk honung.
• Hur ska honung hanteras för att behålla sin kvalitet?
• Går det att skilja riktig honung från förfalskad?
• Honungsprovning: Du får smaka på ett urval av honung och lära dig bedöma dem efter konstens alla regler.
Arbetssätt
Kort föreläsning med praktiska inslag. Frågor är mycket välkomna. Under kvällens andra del får deltagarna öva sig i att smaka och beskriva honung.
Kursledare
Kerstin Namuth
– Livet med bin är så mycket rikare! Kerstin Namuth är biodlare med egen stadsbigård. Hon håller nybörjarkurser i biodling och föreläser om bi-relaterade ämnen men är också erfaren pedagog inom språk och digital utveckling. För Kerstin är biodlingen en passion som bara växer sig större ju mer hon sysslar med den.
– Biodlingen blir så allomfattande. Från själva bina och honungshanteringen till pollinatörsvänlig odling, framställning av biodlingsprodukter, snickeri i bigården och mer teoretiska ämnen såsom historia och biodling i världen. Möjligheterna till förkovring och utveckling är oändliga. Hela biodlar-communityn är otroligt kunskapstörstande och generösa med att dela och sprida kunskap.
Kerstin är godkänd biodlare, är utbildningsansvarig i Göteborgs och Bohusläns biodlardistrikt (från Mölndal till norska gränsen) och sitter i styrelsen för Sveriges biodlares riksförbund som har ca. 16 500 medlemmar.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg