Kursupplägg
Kursen består av tre träffar:
Inledningsträff på Norra Station i Östersund, onsdag 5/2 kl. 18.00-20.15
Du får lära dig om:
• Ölbryggningens historia
• Ölkunskap
• Olika ölstilar
Under denna träff finns möjlighet att provsmaka olika slags ölsorter (till självkostnadspris). I slutet av träffen bestämmer ni gemensamt vilken slags öl ni ska brygga tillsammans.
Bryggträff i Östersundsbryggeriers lokalerer i Brunflo, lördag 15/2 kl. 9.30-18.00
Du får lära dig om:
• Bryggning
• Råvaror
• Receptformulering
Under den här träffen är ni själva med i bryggprocessen och lär er om de olika praktiska momenten som ingår. I slutet av träffen har ni inlett jäsningsprocessen för ert alldeles egna öl.
Avslutningsträff i Folkuniversitetets lokaler i Östersund, onsdag 19/3 kl. 18.00-21.00
Du får lära dig om:
• Buteljering
• Kolsyrning
• Efterjäsning
Under kursens avslutningsträff tappar ni upp ert egenproducerade öl på flaskor och smakar av det tillsammans. Ni har då möjlighet att utvärdera: Blev ölet som ni tänkt er?
Kursmaterial
Ledaren förser dig med det material som behövs under kursen. Du kommer även att ha tillgång till materialet via den digitala lärplattformen Moodle, där du kan kommunicera med ledaren och de andra kursdeltagarna.
Kursledare
Fredrik Ståhl
- Jag vill gärna se ölbryggning som ett slags konsthantverk. Man kan använda så många olika färdigheter: kunskap, noggrannhet, kreativitet och känsla. Och i slutändan blir det ett tydligt resultat att provsmaka och utvärdera!
Fredrik Ståhl har bryggt öl som hembryggare sedan i början av 1990-talet och prövat på många olika ölstilar. Sedan 2016 har han jobbat på Östersundsbryggerier, till en början som deltidsanställd och sedan som huvudbryggare och delägare, parallellt med sitt ordinare arbete som lektor i matematik vid Mittuniversitetet.
Fredrik framhåller gärna att öl är mer än en enkel törstsläckare. Det är en social kulturdryck med en mycket lång historia och ölbryggning är ett slags konsthantverk som kombinerar teori och praktik.
Fredrik Ståhl är doktor i matematik med koppling till teoretisk fysik. Som ölbryggare är han självlärd men har en lång erfarenhet av hembryggning och de senaste 8 åren professionell bryggning hos Östersundsbryggerier, med en årlig produktion av ca 60 000 liter öl och must.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Östersund