Vem är du när kriget kommer?
Det korta svaret är att du sannolikt kommer att ha samma roll som du hade innan det började. Den största utmaningen i katastrofer, kriser och krig är att hålla det civila samhället fungerande. Vi ska därmed ofta fortsätta göra vad vi gör varje dag, men under större påfrestningar. Frågan vem du är när kriget kommer handlar om hur vi behöver vara som personer för att bättre kunna möta dessa ökade påfrestningar.
Det kommer aldrig att vara möjligt att förutsäga och förbereda sig för allt, men ju bredare vårt register är, desto bättre kommer vi att må och prestera. När vi känner att vi kan fortsätta leva och fungera även i extrema situationer upphör de att vara lika extrema.
Många böcker fokuserar på det fysiska förberedelserna och innehåller långa utrustningslistor. Men det genomsnittliga kriget varar i drygt tre år och det är ingen annan än du som kommer att hålla i gång samhället under den tiden. Praktiska förberedelser är bra – ännu viktigare är kunskap som gör påfrestningarna mer hanterbara.
I den här föreläsningen får du lära dig varför krig börjar och hur samhällen och individer anpassar sig till dem. Man kan inte bli immun mot svåra påfrestningar, men vår förmåga att hantera svårigheter och att anpassa oss efter nya förutsättningar är enastående. Ju bättre förberedd du är innan något händer, desto mindre är den mentala tröskeln du behöver kliva över.
Medverkande
David Bergman, överstelöjtnant, doktor i psykologi och forskare vid Försvarshögskolan. Aktuell med boken ”Vem är du när kriget kommer?” (Natur & Kultur, 2025).
Plats
Folkuniversitetet, Norra Allégatan 6
Övrig information
Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.
Föreläsningen arrangeras med stöd från Folkuniversitetsföreningen.
Foto: Eva Lindblad/1001bild.se
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg