Kursen går lördag-söndag 1-2/3 samt lördag 8/3, kl 09.00-16.00.
För den som vill adoptera ett barn från utlandet är det obligatoriskt att ha genomgått en föräldrautbildning innan socialnämnden kan lämna medgivande att ta emot ett utländskt barn för adoption. Föräldrautbildningen är en del av adoptionsprocessen.
Innan du anmäler dig till utbildningen bör du haft telefonkontakt med familjerättsbyrån i din hemkommun.
Mål
Deltagarna ska ges kunskaper om adoptivbarnens särskilda behov samt kunskap om hur en adoption går till. Deltagarna ska kunna känna igen och vara förberedda på olika situationer som kan uppstå under barnets uppväxt och vara införstådda med var de kan söka hjälp om svårigheter skulle uppstå. Deltagarna ska ges möjlighet att nå insikt i de särskilda krav som adoptivföräldraskapet ställer och göra en bedömning av sin egen förmåga och beredskap att kunna hantera dessa.
Innehåll
- Internationell adoption
Information om hur en adoption går till. Kännedom om lagstiftningar och konventioner som reglerar adoptioner.
- Att bilda familj
Om barns utveckling, behov och anknytningens betydelse. Förståelse för beteenden som kan bero på olika dysfunktioner i den tidiga ursprungsmiljön. Få insikt om vad jag som blivande förälder kan behöva reflektera över i min egen barndom.
- Att adoptera
Hur ett barn påverkas av att svikas tidigt i livet och adoptionstriangeln. Tillfälle ges att belysa adoptionen ur många synvinklar. Att förstå vilken påverkan ett barn får på alla som ingår i ens nätverk.
- Vilka barn behöver en familj?
Vilka barn är det som kan adopteras? Hälsorisker och funktionsnedsättningar som kan drabba barn till följd av brister i den tidiga miljön. Möjlighet till reflektion kring ens drömmar om ett barn
- Resan till barnet och tiden efter
Att få inblick i hur mottagandet av ett barn kan gå till. Hur kan man förbereda sig? Vad man ska tänka på under den första tiden? Kännedom om vilka reaktioner som kan förekomma hos både barnet men även hos en själv under den första tiden.
- Att bli och vara en adoptivfamilj
Hur kan tidiga brister och separationer påverka barnet? Att lära sig tolka olika beteenden hos barn och tips om vad man kan göra.
Möjlighet att reflektera över vad man kan göra för att vara förberedd på "det värsta". Reflektioner över vad jag själv skulle tycka vara det svåraste och var man kan söka hjälp om man känner att det behövs. Insikter i faser som alla barn går igenom, men som kan vara extra känsliga för adopterade barn.
Arbetssätt
Kursledarens genomgångar varvas med övningar och stort utrymme lämnas för diskussioner i helgrupp eller små grupper. Filmvisning och gästföreläsning förkommer också som inslag i utbildningen. Kursintyg utfärdas efter kursens slut.
Litteratur/Material
På regeringens uppdrag har Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) i samråd med Socialstyrelsen tagit fram ett studiematerial för föräldrautbildningen. En länk till boken hittar du här. Observera att du bör ha läst materialet till första kurstillfället.
Ladda ner utbildningsmaterialet
Vänligen observera att boken bara finns som digital version och ej i bokformat.
Kursledare
Våra kursledare har en bakgrund som beteendevetare, till exempel socionomer eller psykologer, med erfarenhet av arbete med barn- och föräldrafrågor. Kursledarna har tystnadsplikt.
Goda svenskkunskaper krävs
Det krävs att du som deltagare har goda kunskaper i svenska.
Du ska kunna förstå kursledarens muntliga presentationer kring området adoption och själv kunna uttrycka idéer och åsikter i ämnet i diskussion med kursledaren och övriga deltagare.
Du kan testa dina kunskaper i svenska språket via länken nedan. Du bör nå upp till nivå B2 för att kunna tillgodogöra dig innehållet på kursen samt delta i diskussionerna.
Testa dina kunskaper i svenska språket
Priset gäller per person.
Kursledare
Lena Ernst Lagergren
– Ett barn kan kompensera för en mycket svår start i livet genom att komma till ett adoptivhem.
Lena är socionom sedan 1980. Hon har framförallt arbetat med utredningar av barn, unga och deras familjer inom socialtjänsten. Till vardags arbetar hon nu som seniorhandläggare på Norra Hisingens barn- och familjeenhet. Hon ger stöd och utbildning till socialsekreterare. Lena har ett genuint intresse för barn, föräldraskap och anknytningen mellan barn och föräldrar.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg