Sänt var det här!

Plats Uppsala

Lär dig att sända radio i Studentradions egen studio!

Boka nu

Kursplan

Kursens mål: Under kursen får kursdeltagarna lära sig radions såväl som Studentradion 98.9:s historia och hur musikläggning och musikrotationen fungerar på Studentradion 98.9.

Förkunskunskapskrav: Inga. Viss datorvana underlättar dock.

Kursupplägg: Kursen omfattar fem studietillfällen. Kursens femte tillfälle sker enligt överenskommelse med handledare. Vid sista tillfället sker examinering.

Grundbok: Häftet "Sänt var det här" som ingår i kursavgiften.

   

Kostnad: 350 kr

 

Innehåll

Pass 1 - Onsdag: Hur fungerar en ideell radiostation? Att sända radioprogram och musik i radio

Kursdeltagarna får lära sig om vad det innebär att sända ett program på vår radiostation och om hur musiken används på Studentradion 98.9. Deltagarna får veta hur en ideell radiostation fungerar genom att möta olika roller på radion såsom ordförande och musikchef. Under träffen pratar vi om ansvar, publicistiska frågor och utgivarskap, samt om hur en musikrotation fungerar och om rättighetsfrågor och royalties. Deltagarna får en rundtur i lokalerna inklusive studios, och introduceras till vad en programansökan är.

Pass 2 - Torsdag: Hur radio låter, programuppbyggnad och idéworkshop

Kursdeltagarna introduceras genom en föreläsning till vad radio är och hur det låter. Vi pratar om hur ett program är uppbyggt, planerat och vad man bör tänka på praktiskt när man sänder radio. I en workshop får deltagarna ta fram egna programidéer som förberedelse till tillfälle fyra.

 

Under torsdagens kurstillfälle väljer deltagaren när pass 3 och 4 ska genomföras. Dessa kan genomföras antingen på lördagen eller söndagen. 
 

 

Pass 3: Intervjuteknik, reportage och studioteknik

Kursdeltagarna introduceras till intervjuteknik och reportage genom en föreläsning som följs av praktiska övningar. Deltagarna får lära sig använda Zoom-mikrofonerna som radion använder vid intervjuer och reportage och hur man laddar upp förinspelade segment i sändning. Vi går praktiskt igenom och provar på hur man spelar in i studion med hjälp av radions sändningsprogram, mixerbord och mikrofoner. Handledarna lär kursdeltagarna hur man klipper ljud i redigeringsprogrammet Adobe Audition för användning i sitt radioprogram.

Pass 4: Spela in och redigera ett inslag: "Trailerverkstad"

Deltagarna får prova på allt som de har lärt sig under kursen genom att spela in, klippa samt redigera ett inslag i mindre grupper.

Examensprogram

Tidpunkt enligt överenskommelse med handledare.

Med stöd av handledare spelar kursdeltagarna in sina examensprogram. Handledaren utvärderar och ger tips utifrån programmet. Deltagare som redan är med i ett program kommer ha möjligheten att använda ett av sina sända program som examinationsuppgift, så länge alla kraven uppfylls (diskuteras innan med handledare).

 

Kursen består av fem tillfällen, och alla är obligatoriska. Det är nödvändigt att gå utbildningen för att få sända på Studentradion.

Denna kurs är ett samarbete med Studentradion 98.9, för mer information och frågor - kontakta stationschef: stationschef@studentradion.com

 

Folkuniversitetets rabatter gäller inte på denna kurs.

Kursledare

Alice Francis

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Kursperiod
2 okt 2024 - 6 okt 2024
Onsdag, Torsdag, Lördag, Söndag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
ons 2 okt 2024 kl 18:00-20:00
  • tor 3 okt 2024 kl 18:00 - 20:00
  • lör 5 okt 2024 kl 12:00 - 16:00
  • sön 6 okt 2024 kl 12:00 - 16:00
Plats
Kyrkogårdsgatan 10, 75313 Uppsala
Visa på karta
Studietimmar
9
Kurs-ID
205215
Pris
350 kr