Skriv för barn och unga Distans Live

Plats Distans

Drömmer du om att skriva en barn- eller ungdomsbok? Kanske har du redan börjat eller har en idé? Här lär du dig kreativa uttryck, genrer och litterära grepp som gör att din berättelse fångar unga läsare!

Boka nu

Mål

Målet med kursen är att du ska få kunskap om hur du kan använda litterära grepp, karaktärer, språk, miljö och innehåll för att fånga barn och ungdomar i olika åldrar. Vi går igenom allt från bilderbok till tonårsroman och tittar på i vilken ålder vilket kreativt uttryck och genre kan passa bäst.


Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av att lära dig mer om hur en barn- eller ungdomsbok kan byggas upp för att nå barn och ungdomar i olika åldrar. 


Innehåll och arbetssätt

Att skriva för en yngre läsare innebär särskilda utmaningar jämfört med att skriva för vuxna; man vill ju få plats med lika mycket spänning och stora känslor i en kapitelbok på 75 sidor som i en vuxenroman på 300 sidor. Samtidigt möjliggör barnboken en hel mängd kreativa uttryck som är mer sällsynta i vuxenlitteraturen, det kan vara allt från magi och hjältemod till talande djur eller stora frågor kring vad som händer efter döden.

Under kursens gång kommer vi att prova på att skriva i olika genrer och för olika ålderskategorier, hela vägen från bilderbok upp till tonåren. Vi kommer att diskutera vad som utgör en barnbok och prova olika litterära grepp för att skriva fram karaktärer, göra miljöbeskrivningar och planera sin egen berättelse.

Övrigt

Kursen ges på distans. Möteslänken skickas till dig när kursen är startad och du fått din kallelse.

Kursmaterial

Kursledarens eget material, delas ut löpande under kursen. Tips på kurslitteratur lämnas också.


Utvecklingsmöjligheter

Skrivarakademins övriga utbud.


Prenumerationserbjudande från Tidningen Skriva

Vill du satsa ännu mer på ditt skrivande? Som deltagare på en av Skrivarakademins kurser under 2024 har du möjlighet att teckna en halvårsprenumeration på Tidningen Skriva, 3 nummer för 99 kronor (ord. pris 309 kronor). 

Länk till prenumerationserbjudandet skickas ut i samband med kursstart.

Kursledare

Märta Elf

Vi skriver hundratals ord varje dag, vi postar och kommenterar på sociala medier, vi sms:ar nära och kära och kanske skriver vi till och med mejl eller dokument på jobbet. Skrivandet är tusentals år gammalt och att kunna skriva ner information lade grunden för människans abstrakta tänkande och civilisationen som vi känner den. Trots att skrivandet har varit med så länge så utvecklas det fortfarande, genom att vi kombinerar nya ord på nya sätt eller blandar genrer på ett sätt som ingen har gjort tidigare.

Det är naturligt, mänskligt och roligt att skriva och uttrycka sina tankar och känslor. Oavsett om man vill skriva för att experimentera med språket eller om man vill skriva för att underhålla och låta läsaren ryckas med till en annan värld så använder man samma verktyg. Kan du skriva sms så har du en utmärkt grund för att skriva storslagen poesi.

Jag är litteraturvetare och redaktör och jobbar till vardags med att hjälpa författare att ta fram de bästa sidorna både hos sig själva som författare och i deras individuella texter.

Min ambition med kursen är att vi skall få möjlighet att djupdyka i text och språk och både skriva mycket och prata mycket om skrivande. Vi kommer att prova på olika genrer och olika begränsningar för att försöka ringa in hur man kan förmedla känslor och stämning till läsaren. Förhoppningsvis kommer du att få prova nya saker, kanske hitta en dold talang eller bli bättre på en gammal styrka!

Med hjälp av kreativa skrivövningar och textsamtal vill jag att vi hittar ett lustfyllt förhållande till skrivande, nya och fördjupade sätt att se på text och en säkerhet i det egna uttrycket.

Vi ses!
Vänliga hälsningar Märta

Märta Elf är lärare i skrivande på Folkuniversitetet i Göteborg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Kursperiod
4 nov 2024 - 25 nov 2024
Måndag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
mån 4 nov 2024 kl 18:00-21:00
  • mån 11 nov 2024 kl 18:00 - 21:00
  • mån 18 nov 2024 kl 18:00 - 21:00
  • mån 25 nov 2024 kl 18:00 - 21:00
Studietimmar
16
Kurs-ID
309441
Pris
2575 kr