Läkande skrivande/expressive writing Distans Live

Plats Distans

Kursen tränar din förmåga till ett eget reflekterande skrivande. Genom välbeprövade skrivövningar ur den skrivterapeutiska verktygslådan kommer du utforska dina tankar och känslor kring det som pågår i ditt liv.

Boka nu

Mål

Här får du kunskap om hur ett reflekterande skrivande kan hjälpa dig att förstå dina tankar och känslor på ett djupare plan. Du kommer få lära dig hur man använder de konkreta skrivövningarna ur den skrivterapeutiska verktygslådan för att nå målet. 

Målgrupp

Du behöver inte ha tidigare skrivvana för att börja träna reflekterande skrivande. Är du redan idag en skrivande människa, kanske skriver du dagbok, poesi eller noveller, kommer du att få nya kunskaper om din skrivprocess genom att lära dig specifika övningar som tränar dig i läkande skrivande. 

Innehåll

Fokus ligger på att du ska få skriva kortare och längre skrivövningar. Det finns en mängd övningar inom läkande skrivande och du kommer få pröva på några av dem, t ex expressivt skrivande inspirerat av symboler, skriva dialoger, att skriva utifrån citat och metaforer, för att nämna några.

Arbetssätt

En grundbult i det läkande skrivandet är att du i första hand inte läser upp eller delar dina texter du skriver under övningarna. Detta för att du ska känna dig fri att skriva om det du ogärna pratar om, det som är allra svårast att vara nära i ditt liv just nu. Men du kommer däremot att få prata med andra om hur det var att skriva övningarna, vad som hände under själva skrivprocessen. Dessa efterreflektioner ger enligt beprövad erfarenhet ofta en läkande effekt. 

Övrigt

Kursen ges online via Zoom, videokonferens. Det innebär att du kan vara hemma, slå av och på webbkameran under lektionerna så att du kan skriva ostört när du vill det. 

Du kommer att få en inbjudan via mejl direkt från din kursledare.

Kursmaterial

Kursledarens eget material. Du behöver ha tillgång till en dator med webbkamera och mikrofon

Utvecklingsmöjligheter

Skrivarakademins övriga utbud.

Prenumerationserbjudande från tidningen Skriva

Vill du satsa ännu mer på ditt skrivande? Som deltagare på en av Skrivarakademins kurser under 2025 har du möjlighet att teckna en halvårsprenumeration på Tidningen Skriva, 3 nummer för 99 kronor (ord. pris 309 kronor).

Länk till prenumerationserbjudandet skickas ut i samband med kursstart.

Kursledare

Leif Engström

Alla har ett dolt kapital som väntar på att ge avkastning. Ditt eget språk är en guldgruva.

Jag heter Leif Engström. Att läsa och skriva har utvecklat sig till ett så stort intresse att jag idag på heltid studerar litterär gestaltning på konsthögskolan HDK Valand. Under mitt yrkesliv har jag tidigare arbetat med läkemedelsutveckling och som sjukhuskemist, samt med friskvårdskurser jag undervisat i för flera stora arbetsgivare som Region Halland, Västra Götalandsregionen, AstraZeneca, Arbetsförmedlingen och på folkhögskola.

Språkets och skrivandets möjligheter att skapa hälsa har alltid fascinerat mig och därför utbildade jag mig till skrivterapeut för Emelie Hill Dittmer, som är en av Sveriges ledande lärare inom läkande skrivande. Expressive writing utvecklades av amerikanen James W Pennebaker i slutet av 1980-talet och Emelie har tagit metoden till Sverige och gett ut två svenska böcker i ämnet: Skriv för att läka (2021) och Den skrivterapeutiska verktygslådan (2024).

Både när jag själv arbetar med litterär gestaltning och när jag handleder i läkande skrivande har jag upplevt betydelsen av att samtidigt blanda lek och allvar, se både ljus och mörker, att vara öppen både för humor och sorg. Det är mitt mål att föra ut mina kunskaper och erfarenheter av skrivande på så sätt att du hittar så många sidor av tillvaron som möjligt när du själv skriver.

"De som får ut mycket av att skriva är oftare optimistiska, kan ta till sig svåra händelser, skapar en meningsfull berättelse av sina erfarenheter och har förmågan att se saker ur nya perspektiv."

James W. Pennebaker

 

Leif är lärare på Folkuniversitetet

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Datum
19 feb 2025 - 19 mar 2025
Onsdag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
ons 19 feb 2025 kl 18:00-19:30
  • ons 26 feb 2025 kl 18:00 - 19:30
  • ons 5 mar 2025 kl 18:00 - 19:30
  • ons 12 mar 2025 kl 18:00 - 19:30
  • ons 19 mar 2025 kl 18:00 - 19:30
Studietimmar
10
Kurs-ID
312437
Pris
1575 kr