Mål
Att få verktyg för att skriva texter inom genren skräck med utgångspunkt i gotisk skräck.
Förkunskaper
Inga särskilda förkunskaper krävs. Kursen riktar sig både till dig som är nybörjare och till dig som har erfarenhet av att skriva skönlitterärt samt om du är nyfiken på eller vill fördjupa din kunskap inom skräck
Innehåll
Efter ett introduktionsmöte, följt av en ordentlig genomgång av den gotiska genrekonventionen, kommer vi via olika teman som har med det skrivna ordet att göra, utforska skrivandet i kontexten av skräckgenren. Detta gör vi genom skrivövningar med olika infallsvinklar. Mot slutet av kursen testar vi på novellformatet, samt diskuterar hur man bibehåller en skrivrutin
Kursen innehåller bland annat
- Den gotiska genrekonventionens beståndsdelar
- Redskap för att skriva scener, beskriva miljö och karaktärer
Sub-genrer vi kan komma att beröra inom kursen är bland andra: gotisk skräck, body horror, övernaturlig skräck, monster, science-fiction och folk horror.
Upplägg
Vi bekantar och fördjupar oss inom skräckskrivandet. Genom både ett intuitivt skrivande med hjälp av skrivövningar och ett mer uttänkt skrivande utformat efter den gotiska genrekonventionen samt olika upplägg, kommer dina idéer och texter att bli till. Med fokus på uppläsning i grupp, samtal om skräcklitteratur och skrivande kommer vi lära oss och inspireras av varandra. Deltagarna har stor frihet att skriva utifrån sin egen fantasi, förmåga och preferensramar, med hjälp av skrivövningarna som presenteras.
Kursen hålls via Zoom. Du måste ha tillgång till en dator med internetuppkoppling, mikrofon/högtalare samt kamera.
Material
Texterna sprungna ur skrivövningarna står i fokus. Visst avstamp sker i skräcklitteraturen när vi stöter på olika litterära fenomen. Olika exempel ur essä-böcker och skrivhandböcker kommer presenteras av kursledaren. Utöver det kommer olika medier, som musik och bildkonst att användas till skrivövningarna.
Kursledare
Nora Hultman
Med bakgrund som musiker, kandidatexamina i litteraturvetenskap och litterär gestaltning från Författarskolan vid Lunds universitet samt en generell passion för kreativitet och konstnärligt skapande, lägger jag grunden för mitt arbete som kursledare inom Folkuniversitetets verksamhet.
Jag håller kurser i att skriva skräck, där vi fördjupar och bekantar oss med det skrivna ordet inom det breda fenomenet skräcklitteratur och hur det kan te sig.
Med flera noveller inlästa på en svensk skräckberättelsepodcast, erfarenhet som estradpoet och arbete som redaktör på ett litterärt magasin har jag en bred ingång till att arbeta med och röra mig kring det skrivna ordets områden. Jag arbetar även med mitt skräckromanprojekt och driver en weird-fictionbokcirkel.
Tack vare mina utbildningar och ett flerårigt engagemang i Ordkonsts skrivcirkelverksamhet har jag fått blodad tand för att diskutera text, ge respons på skrivprojekt och se ögonblickliga idéer förvandlas till fullbordade romanprojekt.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Malmö