Skriv roman och novell

Plats Göteborg

Vill du skriva en roman eller novell? Denna kurs ger dig inspiration och grundläggande kunskaper så att du kan utvecklas i ditt skrivande.

Boka nu

Kursen går varje vecka i 4 veckor och därefter är det varannan vecka. Sista tillfället för kursen är 13/5.

Målgrupp

Du skriver prosa. Du vill utvecklas, kanske få ihop en hel roman. Då är det här kursen för dig.

Mål

Målet är att du ska utveckla ditt skrivande. Du ska lära dig att se dina och andras texter tydligare och på så sätt bli en vassare skribent. Vi ska också ha roligt och inspirera varandra i gruppen.

Innehåll och arbetssätt

Vi inleder kursen med att skriva ett synopsis till en novell eller ett längre romanprojekt. Det kan vara något du har velat skriva länge, eller något du kommer på i skrivande stund.

Vid varje kurstillfälle betar vi av grundläggande skrivmoment, exempelvis karaktärsförteckning, dialog, gestaltning, perspektiv och tempus. Du har möjlighet att koppla detta till ditt synopsis och på det sättet samla stoff till ditt skrivprojekt.

Efter hand som kursen fortlöper, växlar vi fokus från skrivövningar till att ge respons på varandras texter. Här har du möjlighet att ta få konstruktiv kritik på valda delar av ditt projekt. Under detta moment hjälps vi åt att ytterligare fundera över skrivandets hantverk och hur det påverkar den skrivna texten.

Vi tittar även på texter av etablerade författare för att kanske sno ett och annat yrkesknep av dem.

Kursen ger en god draghjälp åt den som vill ägna sig åt ett mer aktivt skrivande. Du kommer att lämna kursen med ett material som du kan arbeta vidare med på egen hand, eller på någon av Folkuniversitets andra kurser.

Litteratur/material

Kursledarens eget material samt de texter deltagarna producerar under kursen, till exempel övningar, noveller och påbörjade romanprojekt.

Utvecklingsmöjligheter

Skrivarakademins övriga utbud.

Övrigt

Ta med någonting att skriva med, så som papper och penna och/eller dator.

Prenumerationserbjudande från Tidningen Skriva

Vill du satsa ännu mer på ditt skrivande? Som deltagare på en av Skrivarakademins kurser under 2025 har du möjlighet att teckna en halvårsprenumeration på Tidningen Skriva, 3 nummer för 99 kronor (ord. pris 309 kronor).

Länk till prenumerationserbjudandet skickas ut i samband med kursstart.

Kursledare

Märta Elf

Vi skriver hundratals ord varje dag, vi postar och kommenterar på sociala medier, vi sms:ar nära och kära och kanske skriver vi till och med mejl eller dokument på jobbet. Skrivandet är tusentals år gammalt och att kunna skriva ner information lade grunden för människans abstrakta tänkande och civilisationen som vi känner den. Trots att skrivandet har varit med så länge så utvecklas det fortfarande, genom att vi kombinerar nya ord på nya sätt eller blandar genrer på ett sätt som ingen har gjort tidigare.

Det är naturligt, mänskligt och roligt att skriva och uttrycka sina tankar och känslor. Oavsett om man vill skriva för att experimentera med språket eller om man vill skriva för att underhålla och låta läsaren ryckas med till en annan värld så använder man samma verktyg. Kan du skriva sms så har du en utmärkt grund för att skriva storslagen poesi.

Jag är litteraturvetare och redaktör och jobbar till vardags med att hjälpa författare att ta fram de bästa sidorna både hos sig själva som författare och i deras individuella texter.

Min ambition med kursen är att vi skall få möjlighet att djupdyka i text och språk och både skriva mycket och prata mycket om skrivande. Vi kommer att prova på olika genrer och olika begränsningar för att försöka ringa in hur man kan förmedla känslor och stämning till läsaren. Förhoppningsvis kommer du att få prova nya saker, kanske hitta en dold talang eller bli bättre på en gammal styrka!

Med hjälp av kreativa skrivövningar och textsamtal vill jag att vi hittar ett lustfyllt förhållande till skrivande, nya och fördjupade sätt att se på text och en säkerhet i det egna uttrycket.

Vi ses!
Vänliga hälsningar Märta

Märta Elf är lärare i skrivande på Folkuniversitetet i Göteborg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Datum
25 feb 2025 - 13 maj 2025
Tisdag
Antal tillfällen
8
Första tillfället
tis 25 feb 2025 kl 17:30-20:30
  • tis 4 mar 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tis 11 mar 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tis 18 mar 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tis 1 apr 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tis 15 apr 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tis 29 apr 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tis 13 maj 2025 kl 17:30 - 20:30
Plats
Norra Allégatan 6, 41301 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
32
Kurs-ID
312393
Pris
4425 kr