Ekoskrivande helgkurs

Plats Malmö

Är du intresserad av klimat- och miljöfrågor? Har du ett behov av att uttrycka dig om människans relation till naturen genom skrivandet?

Boka nu

Mål 

Att få verktyg för att skriva texter om natur, miljö, djur och klimat. 

Förkunskaper 

Inga särskilda förkunskaper krävs. Kursen riktar sig både till nybörjare och till dig som har erfarenhet av att skriva skönlitterärt. 

Innehåll 

I olika skrivövningarna kommer du röra dig mellan att beskriva naturen som plats och att använda ditt sätt att uttrycka dig för att belysa miljöförstöring och klimatförändring. Med verktyg från det skönlitterära skrivandet kommer du öva på att skriva texter som berör natur, miljö, djur och klimat. Olika genrer och uttrycksformer kommer presenteras för att uppmärksamma detta. 

 Kursen innehåller bland annat 

  • Naturens plats i litteraturen och skrivandet  

  • Människans relation till natur och miljö  

  • Miljö- och klimatkamp i text 

  • Hur djur porträtteras i litteraturen  

Genrer vi kommer diskutera och skriva inom är bland annatrealism, dystopi/utopi, poesi och essä. 

Upplägg 

Vi träffas under två dagar och fördjupar oss i det ekokritiska skrivandet. Genom skrivövningar, textexempel, samtal om natur, miljö och klimatförändring kommer du jobba med att belysa människas relation till naturen i den skönlitterära texten. Kurstiden inkluderar 30 minuters paus för lunch per dag.

Material 

Vi kommer ta visst avstamp i litteratur inom ekokritiken när vi diskuterar olika sätt att se på naturen och samhället. Utöver detta utgår arbetet från deltagarnas egna texter samt utdrag ur litterära verk som delas ut av kursledaren. 

Kursledare

Josefin Kylli

Jag håller flera olika skrivarkurser där vi sysslar med byggstenarna i kreativt skrivande, utforskar poesi och fördjupar oss i dramaturgi och egna projekt. Jag ger även individuell manusrespons.

Just nu studerar jag till gymnasielärare inom svenska och engelska. Tidigare har jag pluggat skrivarlinjen på Skurups Folkhögskola, litteraturvetenskap och journalistik.

Jag är sedan många år tillbaka en del av ett skrivarkollektivt där vi ger respons på varandras manus. Under några år var jag aktiv i Ord på scen – Malmös förening för Poetry Slam och Spoken Word.

Jag har två noveller utgivna och skriver just nu på mitt romanprojekt och skriver poesi. Ibland läser jag också dikter på scen!

Det jag tycker är kul med att leda skrivarkurser är att få skapa ett klimat där kreativiteten väcks till liv, där inspirationen kan kickas igång genom skrivövningar och där texter kan få växa med konstruktiva samtal.

 

Josefin Kylli

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Malmö

kundservice.syd@folkuniversitetet.se

Kursperiod
21 sep 2024 - 22 sep 2024
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 21 sep 2024 kl 10:00-15:00
  • sön 22 sep 2024 kl 10:00 - 15:00
Plats
Regementsgatan 4, 21142 MALMÖ
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
408357
Pris
2150 kr