Världsbyggnad för sci-fi & fantasy

Plats Stockholm

Vill du skriva fantasy, sci-fi eller skräck? Planerar du rollspel eller lajv ? Eller har du en idé till ett dataspel? Då behöver du börja med att skapa en värld; en unik värld som bara du kan ha tänkt ut...

Boka nu

Förkunskaper

Den här kursen vänder sig till dig som gillar att kartlägga framtida galaxer eller sagans kontinenter. Att befolka dem med fantastiska varelser och märkliga riken. Inga förkunskaper krävs. Bara viljan att skapa unika världar som du sedan kan använda när du skriver romaner eller noveller, när du planerar rollspel eller lajv, när du skapar dataspel. En fantastisk värld ställer unika krav på den som berättar eller planerar: om någon är odödlig - på vilket sätt är han eller hon odödlig? Studsar kulorna eller överlever hjälten vilka skador som helst? Om det bara finns ett kön, hur förökar sig då medborgarna? Om en stad ligger på en bergstopp hur får de då vatten?

Kursupplägg

Vi jobbar med övningar enskilt och i grupp, varvat med föreläsningar.
Helgkursen i världsbyggnad tar upp saker som:

  • Geografi, geologi och ekologi. Vad växer var och hur vad kan vara rimligt ens i sagor?
  • Politik och ekonomi. De grundregler som styr hur samhällen fungerar vare sig de befolkas av alver eller klingoner, upptrappning, konfliktlösning och avtoning.
  • Krigsväsen. Hur teknik och samhälle skapar olika sätt att strida på.
  • Interaktion mellan olika arter. Hur riktigt annorlunda samhällen kan fungera. mytens berättarstruktur.
  • Magi och vetenskap. Hur påverkar extrem teknik eller magi ett samhälle.
    Kursen genomförs enbart på svenska.

 

Kursledare

Anders Fager

Anders Fager är författare med ett förflutet som officer och spelkonstruktör. Han debuterade 2010 med den uppmärksammade skräcknovellsamlingen "Svenska Kulter". Anders har sedan dess etablerat sig som en av de ledande författarna inom svensk fantastik och har gett ut halvdussinet romaner, en ljudbok, en seriebok och ett par barnböcker.

Hans bok ”Kråkorna” nominerades 2020 till Augustpriset. Han har även skrivit för spel, tv och teater samt för tidningen Skriva. Han är utgiven på tyska, franska, italienska och engelska. Flera av Anders före detta elever är i dag framgångsrika inom svensk fantastik. Anders senaste bok ”Bläckfisken och den japanske sjömannen” kom hösten 2022. Han arbetar nu med flera tv-manus baserade på sina böcker.

Anders Fager undervisar på kurserna Att skriva skräck, sci-fi och fantasy och Världsbyggnad

Anders Fager

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
5 okt 2024 - 6 okt 2024
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 5 okt 2024 kl 10:00-16:00
  • sön 6 okt 2024 kl 10:00 - 16:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
14
Kurs-ID
117339
Pris
3550 kr