Författarskolan

Plats Stockholm

Har du en idé till en roman? Eller skriver du på en novellsamling? Vill du ha hjälp med att färdigställa din diktsamling? På Skrivarakademins fördjupningskurs får du hjälp med ditt manus oavsett om du precis har påbörjat ditt projekt eller om du redan har en roman i byrålådan. Max 6 deltagare.

Boka reservplats

Har du en idé till en roman? Eller skriver du på en novellsamling? Vill du ha hjälp med att färdigställa din diktsamling? Då är det här rätt skrivarkurs för dig. På Skrivarakademins Författarskola får du hjälp med ditt manus oavsett om du precis har påbörjat ditt projekt eller om du redan har en roman i byrålådan.

Förkunskaper

OBS! Du bokar en preliminär plats här på hemsidan. I bokningsbekräftelsen kommer du uppmanas att, så snart som möjligt efter din bokning maila läraren ett textprov, 2 - 5 A4-sidor till clara.diesen@folkuniversitetet.se Läraren återkommer till dig om bekräftad plats på kursen.

Du bör alltså ha gått en eller flera mer grundläggande skrivarkurser eller på annat sätt ha skaffat dig kunskaper om de vanligaste berättartekniska begreppen. Det är viktigt att du har en tydlig idé om vad du vill skriva om redan från början.

Upplägg och innehåll

Till varje kurstillfälle lämnar du in en egen text som distribueras ut till gruppen. Hur många sidor kommer du överens om tillsammans med läraren. 
Varje lektion inleds med en kortare föreläsning. Därefter ägnar lektionerna till textsamtal. Förbered er textfeedback noga, varje deltagare läser allas texter, lyfter fram bra avsnitt, pekar på svagare partier och ger konstruktiv kritik.  Utgångspunkten för alla diskussioner är aldrig att sabla ned en text utan alltid att se textens utvecklingsmöjlighet och att ”göra en bra text ännu bättre”. Kursdatum; tisdagar udda veckor. Max 6 deltagare. 

Exempel på föreläsningar

Dialog. Hur skriver man en trovärdig dialog? Vilka typer av dialog finns det och vad kan de tillföra texten? Huvudkaraktärer, bikaraktärer och statister. Vad skiljer en huvudkaraktär från en bikaraktär? Hur många personer kan läsaren hålla reda på?   Dramaturgi - hur ska vi tänka kring hur en berättelse rär sig framåt, vad behöver vi tänka på vad det gäller konflikt, vändpunkt osv. Och hur kan vi utforska alternativa dramaturgier? 

Kursledare

Clara Diesen är författare och skrivlärare och har arbetat på Skrivarakademin sedan 2013. Hon är en flitigt anlitad gästlärare och har bland annat varit huvudlärare på Skrivarakademins heltidsutbildning och adjunkt i kreativt skrivande på Malmö Universitet. Clara Diesen har publicerat poesi, tre diktsamlingar hittills på Albert Bonniers förlag och skrivit dramatik som uppförts bl.a på Dramaten - men hon undervisar även i prosa. Hon är återkommande krönikör i P1 Tankar för dagen, skriver essäer - och hon är oerhört intresserad av inspiration och kreativa processer.

Kursfakta

Max sex deltagare. Du måste vara beredd på att lägga ner en hel del tid mellan kurstillfällena både på ditt eget skrivande men också på att läsa dina kurskamraters texter för att sedan kunna kommentera dem.

Kursledare

Clara Diesen

Clara Diesen är texthandledare och workshopledare på Skrivarlinjen projekt.

Clara Diesen är dramatiker, performanceartist, poet och regissör. Clara har lång erfarenhet av att arbeta med teater och har skrivit åtta pjäser varav sex regisserats av henne själv, av vilka kan nämnas: Falling Water som gavs på Elverket 2003 (där hon ingick i Elverkets/Dramatens dramatikergrupp), Monolog som sattes upp på Teater Galeasen 2007 och Planetarium som sattes upp på Aliasteatern 2021.

Clara Diesen är även verksam som poet och har gett ut tre diktsamlingar på Albert Bonniers förlag, varav den senaste var När du är som yngst, 2010. Hon är även utbildad som copywriter på Berghs School of Communication, medverkar återkommande i P1:s Tankar för dagen och är verksam som skrivarcoach.

Fotografi på Clara Diesen.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
28 jan 2025 - 20 maj 2025
Tisdag
Antal tillfällen
8
Första tillfället
tis 28 jan 2025 kl 17:30-20:45
  • tis 11 feb 2025 kl 17:30 - 20:45
  • tis 11 mar 2025 kl 17:30 - 20:45
  • tis 25 mar 2025 kl 17:30 - 20:45
  • tis 8 apr 2025 kl 17:30 - 20:45
  • tis 22 apr 2025 kl 17:30 - 20:45
  • tis 6 maj 2025 kl 17:30 - 20:45
  • tis 20 maj 2025 kl 17:30 - 20:45
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
32
Kurs-ID
121796
Pris
5675 kr