Att skriva journalistiskt
Att skriva journalistiskt innebär att kunna sammanfatta information, avgränsa och välja berättarvinkel. Det innebär även att kunna värdera nyheter och skriva läsvärda texter. Under de fem kurstillfällena varvas huvudlärarens genomgångar med skrivövningar och diskussioner. Gästföreläsare håller i enskilda kursmoment.
Du får även i uppgift att skriva olika artiklar utanför lektionstid och får sedan feedback från läraren.
Ur innehållet:
- vad gör en journalist?
- vad är en nyhet - nyhetsartikelns anatomi
- intervjuteknik
- rubriker och ingresser
- reportaget
- Ai i nyhetsarbetet
- skrivuppgifter
Du får återkoppling på dina texter av läraren och av gruppen.
Kursledare
Jon Hansson är journalist med lång yrkeserfarenhet från olika mediehus, som både reporter och redigerare på såväl nyhetstidningar som olika magasin. Numera frilansjournalist med fokus på mat och dryck. Uppskattad kursledare.
Gästföreläsare anlitas för enskilda moment.
Mål
Du lär dig den journalistiska skrivmetoden och får insyn i journalistens roll och ansvar.
Målgrupp
Passar dig som är nyfiken på journalistyrket, dig som informerar och skriver i jobbet, dig som vill vässa ditt eget skrivande och blir bättre på presentation.
Förkunskaper
Gymnasieutbildning och goda kunskaper i svenska. Viss erfarenhet av att skriva. Datorvana och en bärbar dator.
Betalning, anmälan m.m.
- Fakturering och betalning av kursavgiften hanteras av Walley. I samband med anmälan online, kopplas du till Walley och kan välja mellan olika betalningsalternativ.
- Folkuniversitetets allmänna anmälnings-/avbokningsvillkor hittar du här.
- Kursen går av stapeln då ett visst deltagarantal är uppnått. Kurslokal på Folkuniversitetet, Kungstensgatan 45, nära Odenplan.
- Sedan 2023 bedrivs Poppius kursverksamhet i samarbete med Folkuniversitetet. Läs mer om Poppius.
Kursledare
Jon Hansson
Jon Hansson, journalist med långt förflutet på Aftonbladet, där han arbetat både som reporter och redigerare, såväl på Aftonbladets nyhetstidning som olika magasin. Numera frilansjournalist med fokus på mat och dryck. Jon började som lärare på Poppius 1992 och håller i dag, som en av två lärare, i Poppius Grundkurs i praktisk journalistik samt Lilla grundkursen i praktisk journalistik och olika uppdragsutbildningar.
Hej Jon, vem är du?
– Jag är frilansjournalist med inriktning på mat och dryck. På fritiden tränar jag och spelar squash.
Varför blev du journalist?
– Från början handlade det om att jag som många andra tycker att det är roligt att skriva och berätta saker.
– Idag handlar det mer om att man får möjlighet att träffa många intressanta människor och hamnar i miljöer och situationer som man annars inte skulle hamna i.
Vad är det roligaste med rollen som journalist?
– Jag har ju erfarenhet av både skrivande och redigering och för skrivandet gäller just det här med att komma in i nya miljöer och kanske utsätta sig för saker som man annars inte skulle göra.
– Som redigerare är det väldigt roligt med lagarbete, att hjälpa och få hjälp. Det kan vara fantastiskt kul att bolla rubriker och ingresser.
Vad är det svåraste?
– De flesta jobb är ju enahanda någon gång. Redigeringsarbete kan vara väldigt mallat och att göra långa tabeller kan bli något av ett fabriksarbete. Det kan också vara intellektuellt ansträngande, som när stora layoutpussel ska läggas med mycket text och fel bilder. Det är slitsamt när det inte går ut.
– Som reporter är man inte alltid älskad av de man pratar med. Jag har inte varit med om en specifik sådan händelse själv men man vänjer sig aldrig helt vid att intervjua någon som råkat ut för en olycka eller förlorat en anhörig. Hur mycket ska man fråga och inte? Det är svåra avvägningar.
Hur kommer det sig att du blev kursledare på Poppius?
– Det var en journalistkollega som frågade mig för länge sedan. Då var jag redigeringslärare och nu när jag började igen 2012 blev det som skrivlärare istället.
Hur är det att vara lärare här?
– Mötet med eleverna är fantastiskt roligt. Mycket i jobbet tar man för självklart och då är det nyttigt att få förklara för andra varför man gör på ett visst sätt och ifrågasätta sina egna tillvägagångssätt.
Vad har du för tips till en nybliven journalist?
- Tjat är underskattat. Var inte rädd för att fråga igen.
- Läs texten högt för dig själv. Om du hör att det är illa formulerat kommer läsaren garanterat göra detsamma.
- Våga ta in omgivningen. När man är ute på jobb är det lätt att börja prata direkt men om man tar sig tid att ta in detaljer och till exempel studerar personens klädsel eller tar en titt i bokhyllorna kan man få reda på mycket om den man talar med.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm