Nu ger vi boka tidigt-rabatt på 1.000 kr – du betalar 15.850 kr (jfr ord.pris 16.850 kr). Gäller endast nybokningar. Boka innan den 31/5 2025.
[kursinnehållet är under utarbetande, preliminärt tills vidare]
Producera, paketera, publicera och sprida innehåll
På kursen får du de viktigaste verktygen för att kunna arbeta som webbredaktör eller content manager på ett företag, myndighet eller i en organisation. Kursen passar även dig som redan jobbar med text och vill utveckla din digitala kompetens.
En webbredaktör/content manager står i centrum av den digitala utvecklingen och ska behärska en stor och variationsrik mängd arbetsuppgifter. Här får du lära dig att dels skriva och ta bilder för webben, dels förbereda och publicera material på en WordPress-sajt. Du lär dig även att driva trafik till en sajt och att jobba med sociala medier. Vi återkommer regelbundet under terminen till webbredaktörens grundläggande redskap, vi går även igenom innehållsplanering, kanalanpassning och juridik på nätet. Som avslutande arbete skapar du din egen sajt på WordPress och publicerar innehåll. Grunderna är desamma oavsett webbpubliceringssystem.
I kursen lägger vi stort fokus på användarvänlighet, mottagarperspektiv samt den tydlighet och struktur som behövs för att nå fram till läsare på webben. Du får även lära dig vad som är viktigt att tänka på för att en webbsida ska fungera på olika skärmstorlekar.
Ur innehållet
- Anpassa material för olika målgrupper och digitala kanaler. Sätta rubriker, skriva ingresser och att ta hjälp av AI.
- Skriva för webben.
- Driva trafik. Hur du får besökarna att hitta till en sajt. Hur du hittar och skapar material som gillas och delas.
- Hur du mäter trafik och utvärderar digitala satsningar.
- Berätta med bilder samt använda dem för att förstärka textens budskap. Hur du arbetar med visuellt material i sociala medier.
- Videoproduktion och rörligt material. Filma med mobilen och lär dig klippteknik.
- Sökmotoroptimering (SEO). Hur du som redaktör får en sajt att rankas högre hos sökmotorerna.
Huvudlärare på kursen är Caroline Nilsson. Vissa moment leds av gästlärare, specialiserade på ämnet. Flera gästföreläsare bidrar med fackkunskap, erfarenheter och tips. Löpande under kursens gång publicerar du dina texter på en wordpress-sajt.
Undervisningsform
Du går en eftermiddag i veckan under sammanlagt 12 veckor, dvs 3 studietimmar (à 45 min) i veckan. Du får återkoppling på dina övningsuppgifter från kursledaren med gedigen erfarenhet av innehållsproduktion för webb och sociala medier. Räkna med att lägga ned motsvarande antal timmar på hemarbete mellan kurstillfällena på arbetsövningar. Det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar.
Kursledare
Caroline Nilsson är utbildad journalist och jobbar på uppdrag av myndigheter och företag med utveckling av webbsidor, webbpublicering på till exempel intranät och med att ta fram webbaserade utbildningar. Hon utbildar i webbpublicering och hur du rent praktiskt gör för att publicera och redigera texter på webben, lägga till bilder, filmer med mera. Caroline är en god pedagog och har lång erfarenhet av att utbilda.
Gästlärare till vissa moment.
Målgrupp
Du som vill ha en grundutbildning som webbredaktör. Utbildningen passar dig som jobbar som kommunikatör, marknadsförare, journalist, skribent eller liknande.
Förkunskaper och förberedelser
Grundläggande datakunskap och erfarenhet av sociala medier. En bärbar dator och en smartphone att fotografera och filma med (med utrymme för att filma). Erfarenhet och kunskap av att skriva välkomnas.
Godkänd och intyg på avslutad kurs
Alla godkända kursdeltagare får ett intyg efter genomgången kurs. För att bli godkänd behöver du närvara och vara delaktig på kursen, lämna in alla övningsuppgifter på utsatt tid samt ha betalat hela kursavgiften. Det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar, vilket innebär att du kan vara frånvarande från undervisningen max två kurstillfällen (6 studietimmar). Förlorade lektioner kan inte inhämtas vid senare tillfälle.
Betalning, anmälan, avbokning m.m.
- Fakturering och betalning av kursavgiften hanteras av Walley. I samband med anmälan online, kopplas du till Walley och kan välja mellan olika betalningsalternativ.
- Folkuniversitetets allmänna anmälnings-/avbokningsvillkor hittar du här men för denna utbildning gäller särskilda villkor vid avbokning innan kursstart: Du har ångerrätt inom 14 dagar från att vi bekräftat din anmälan. Fram till sju dagar före kursstart återbetalas 90 % av kursavgiften (avdrag 10 % i administrationsavgift). Därefter återbetalas 50 % av kursavgiften fram till kursstart. Efter kursstart har du inte rätt till återbetalning. Avbokning av kursen görs till Folkuniversitetet.
- Kursen går av stapeln då ett visst deltagarantal är uppnått. Kurslokal på Folkuniversitetet, Kungstensgatan 45, nära Odenplan.
- Sedan 2023 bedrivs Poppius kursverksamhet i samarbete med Folkuniversitetet. Läs mer om Poppius.
Kursledare
Caroline Nilsson
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm