Mellan kl.11.00-13.00 träffar du kursledarna som visar hur det går till att arbeta med olika grafiska tekniker och screentryck för att skapa bilder och mönster. Du kan också titta på bilder och tyger gjorda i de olika teknikerna samt ställa frågor till lärarna.
Öppet hus i grafikverkstan är ett gratis evenemang men vi vill gärna få din intresseanmälan så vi kan planera efter hur många som kommer. Anmäl dig via bokaknappen nedan, anmälan är inte bindande.
Kl. 11.00 kursledare Helena Elfgren berättar om teknikerna collografi, torrnål och fotopolymer plåt.
Kl. 11.30 kursledare Martin Gradén berättar om linoleum- och screentryck
kl 12.00-13.00 Lärarna finns tillgängliga för frågor, du kan även titta på olika material och utrustning som används etc.
Dessa tekniker kommer du få veta mer om samt se exempel på:
Collografi är en experimentell teknik att ta fram grafiska bilder. Genom att använda kartong, olika slags papper och trälim m m kan man skapa nya uttryck. Bilden kan sen förändras genom att använda färger på olika sätt.
Torrnål är en av de sk djuptrycksteknikerna där bilden skapas genom att en nål ristar in den direkt på en kopparplåt eller särskild plast. Plåten/plasten färgas därefter in så att färgen lägger sig i linjerna, sen trycks bilden på papper i grafikpressen.
Fotopolymer plåt. här kan man kombinera nya och gamla tekniker för att skapa grafiska blad. Genom att använda uv-ljus kan du överföra fotografier och teckningar till en ljuskänslig plåt, så kallad fotopolymerplåt. Bilderna trycks i vår djuptryckspress.
Linoleumtryck, bilden skärs ut i en linoleumplatta, och därefter valsar man på färg och för över bilden på ett papper. Originalet kan sedan användas flera gånger och färgas in på olika sätt.
Screentryck en teknik där man skapar en schablon i en tryckram. För screentryck använder man en ram med en tunn duk. Man häller färg i ramen och pressar den genom duken mot underlaget med en gummiskrapa. Ramen blir på det sättet ett original som man kan använda för att trycka bilden med olika kulörer på t.ex tyg eller papper.
Länkar
Aktuella vårkurser i grafik- och screentryck
Kursledare
Martin Gradén
Martin Gradén är utbildad illustratör och grafisk designer på Konstfack. Som formgivare är han verksam inom bl.a nyhetsmedia och förlag. I arbetet med att gestalta idéer återkommer han gärna till analoga metoder och fysiska material. Som kursledare och lärare vill han inspirera barn och vuxna att upptäcka sin lust att vara kreativ genom konstnärliga tekniker som måleri, grafiskt hantverk och animation.
Helena Elfgren
Helena Elfgren är konstnär och arbetar med måleri och grafik i sin ateljé i Högdalen. Hon utbildade sig på Kyrkeruds Folkhögskola och arbetade då mestadels med grafik. Men behovet av att måla blev allt tydligare och nu växlar hon arbetsperioder mellan grafik och måleri. Hon har ett par separatutställningar om året och medverkar också i olika medlemsutställningar.
Parallellt med den konstnärliga verksamheten har Helena undervisat i konst på Åsa Folkhögskola och på konstlinjen, Eskilstuna Folkhögskola, samt haft olika konstprojekt i de kommunala skolorna. Hon håller också egna kurser i sin ateljé.
"Att arbeta med konst är en glädjande utmaning som smittar av sig i undervisningen."
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm