Västerbottenkoloristerna

Plats Umeå

Välkommen på föreläsning om Västerbottenkoloristerna - med Fredrik Elgh, senior professor i virologi vid Umeå Universitet

Boka nu

I Folkuniversitetets konstsamling finns flera verka av västerbottenkonstnären Kjell Rosén. Han är en god representant för det vi idag kallar västerbottenkolorismen. Fredrik Elgh lyfter fram Rosén och ytterligare flera exempel på västerbottenkolorister i Folkuniversitetets konstsamling.

Föreläsaren Fredrik Elgh är senior professor i virologi vid Umeå Universitet samt ledamot av Kungl. Skytteanska samfundet, styrelsen för Rosenströms stiftelse och ordförande för stiftelsen Holmöns båtmuseum. 2009 till 2018 ledde Fredrik arbetet med utgivningen av 1700-talsprästen Pehr Stenbergs levernesbeskrivning. Fredrik är redaktionsmedlem och ansvarig utgivare för den kulturhistoriska nättidskriften Västerbotten förr & nu. Han skriver för närvarande en bok om västerbottenkonstnären Kjell Rosén.

KONST KAFFE KAKA är en ny föreläsningsserie om konst och arkitektur under tre fredagseftermiddagar. Du får en introduktion av Folkuniversitetets unika konstskatt över norrländska 1900-talskonstnärer och en för dagen utvald temaföreläsning med någon av Umeås kända kultur, konst- och arkitekturpersonligheter. Till detta tar vi en trevlig fika. Folkuniversitetets hus på Nygatan 43 är ett välbevarat exempel på 1950-talets estetik och är märkt som byggnadsminne. Skapat av arkitekt Nils Tesch och med Carl Malmstens formspråk.

Ingen konst utan en kaffe och kaka
Det blir alltid lite trevligare med en kopp gott kaffe och en lite godare fika, så därför ingår det i din bokning. Till varje föreläsning bjuds det på bakverk från Rost, en lokal lunch- och fikaservering som bakar på ekologiska råvaror och med mjöl från svenska ekologiska kvarnar. Nya bakverk inför varje föreläsning.

KONST KAFFE KAKA - Folkuniversitetet

Datum och tid: Fredag den 11 april kl. 15-16, men sedan öppet ytterligare 1h för egen konstvandring. 

Plats: Västerbottensrummet på Folkuniversitetet Umeå, Nygatan 43. Huset saknar hiss.

Pris: 200kr inkl visning, föreläsning och fika.

Vid allergi eller specialkost som gluten, vegan, laktos etc. mejla till umea@folkuniversitetet.se

 

I samverkan med Rost och UMSE - Umeå senioruniversitet.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Umeå

umea@folkuniversitetet.se

Kursperiod
11 apr 2025 - 11 apr 2025
Fredag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
fre 11 apr 2025 kl 15:00-16:00
Plats
Nygatan 43, 90330 UMEÅ
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
503179
Pris
200 kr