Kursen Hållbar trädgård - odling och artrikedom ger dig verktygen hur du kan förvandla din trädgård till en plats som gör skillnad för både människa och natur. Genom både teoretisk kunskap och olika övningar får du kunskap om allt från komposteringens grunder till odling av ätbara växter – denna kurs ger dig verktygen för att skapa en blomstrande och hållbar trädgård. Kursen går på distans live via Zoom.
Mål
Denna kurs är utformad för att ge deltagarna både teoretisk kunskap och praktiska färdigheter för att använda trädgården som en plats för hälsa, art- och växtkunskap samt hållbar utveckling. Inspirera och ge verktyg för en hållbar trädgårdsodling.
Målgrupp
Denna kurs riktar sig till alla som är intresserade av trädgård, odling och hållbarhet.
Förkunskaper och förberedelser
Du behöver inte ha några förkunskaper.
Innehåll:
Under kursen kommer följande moment att ingå:
Växt- och artkunskap
- Grunderna för växtkunskap som hjälper dig att skapa en trädgård där träd buskar och perenner trivs.
- Träd, buskar och perenner.
- Vilka djur och insekter hittar vi i våra trädgårdar och hur skapar vi fortsättningar för ett hållbart ekosystem.
Odla din jord
- Så skapar vi en välmående jord där växter och mikroliv trivs.
Komposten – motorn i odlingen
- Hur fungerar en kompost?
- Knepen som gör att du lyckas med komposten och undviker fallgroparna.
Trädgården som plats för meningsskapande och hälsofrämjande aktiviteter
- Vad säger den senaste forskningen om hur grönska och natur påverkar oss.
- Hur kan vi använda oss av trädgården som redskap för ökat välbefinnande.
Den pedagogiska trädgården
- Trädgården som platsen för upptäckande och nyfiket lärande.
- Växtval och trädgårdsrum för barn.
Den cirkulära trädgården
- Så sluter vi kretslopp och skapar en hållbar trädgård med plats för den lokala artrikedomen.
Arbetssätt
Kursen består av 4 kurstillfällen på distan live via Zoom med kursledaren varje kurstillfälle. Kursen kombinerar föreläsningar med samtal i grupp och eget arbete.
Studiematerial
Kurskompendium tillhandahålls av kursledaren och ingår i kursavgiften.
Kursupplägg
Kursen ges på distans live via Zoom vilket innebär att kursledaren leder varje kurstillfälle och närvarar digitalt tillsammans med deltagarna. Kursen går 4 torsdagar under våren 2025 kl. 17.30-20.30.
Kursledare
Valdemar Pietsch
Valdemar har gått trädgårdsmästarutbildning med inriktning ekologi, odling och entreprenörskap. Idag driver han ett trädgårdsföretag och arbetar som trädgårdsmästare med allt från skötsel och beskärning till att undervisa blivande trädgårdsmästare i ämnet hållbar utveckling med fokus på det praktiska, utförande perspektivet. Biodling är också ett sidoprojekt.
Varför har du valt ditt yrke?
– Trädgård har alltid varit ett stort intresse för mig. Från att dra upp små avokadoplantor från kärnor, till att odla grönsaker och ympa äppelträd. Det är ett privilegium att få leva lite närmare naturen och känna av årstidernas skiftningar. Trädgård och odling är egentligen ett så stort ämne där det alltid finns ny kunskap att ta till sig.
Vad gillar du bäst med ditt kursämne?
– Att få dela med sig av kunskap om vad som händer i en jord och vad som får våra växter att trivas är bland det roligaste som finns. Det händer ju så mycket intressant i en trädgård som vi behöver förstå för att lyckas med vår odling.
Vilket är ditt mål med undervisningen?
– Målet är att ge kursdeltagarna kunskap och konkreta verktyg för att skapa hållbara trädgårdar. Vi går igenom ämnen som jord, vatten, kompost, planering, växtval och beskärning. Men också en uppdatering om aktuell forskning och hur vi kan hjälpa den vilda naturen i våra kultiverade trädgårdar. Tillsammans lyfter vi blicken och ser att odling och trädgård är något väldigt konkret och meningsfullt när vi vill göra skillnad för artrikedom, klimat och vårt eget välmående.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm