Historiens inredningsstilar - grundkurs

Plats Stockholm

Vi lär oss om hur inredningsstilarna sett ut genom olika tidsepoker. Hur inredningen, färger och formspråk har förändrats under århundraden och hur stilar har uppstått och utvecklats ur ett historiskt perspektiv.

Boka nu

Är du intresserad av inredning och nyfiken på varifrån de olika formspråken och uttrycken har sitt ursprung? Under den här grundkursen i stilhistoria med sex kurstillfällen bekantar vi oss med tidigare epokers formspråk varifrån många av dagens formgivare hittar sin inspiration.

Målgrupp:

För dig som har intresse för inredning, stil- och möbelhistoria, antikvitetsintresserade och auktionsbesökare. Även de som yrkesmässigt kan använda sig av kunskapen inom t.ex. inredningsdesign, möbeltapetsering, utställnings-curator.

Syfte:

Att väcka intresse och förmedla kunskap som skapar förståelse och ger ett sammanhang för hur formspråk och uttryck i möbelstilar och inredning har utvecklats under tid. Liksom olika tiders förutsättningar i material och metod har betydelse.

Mål:

Att få kunskap om de olika stilepokerna och tidstypiska formspråk, material och färger. Att få ett övergripande sammanhang om hur historiens stilar utvecklats och vad som påverkat utvecklingen

Beskrivning/innehåll:

Under terminens gång går vi igenom och bekantar oss med de olika stilepokerna i västerländsk stilhistoria, från renässansen till 1900-talets början. Betoningen ligger på barock, rokoko, gustavianskt och Karl-Johan, då dessa är de mest förekommande i Sverige. De olika periodiska stilarna beskrivs och förklaras, sätts i sitt historiska sammanhang. Utveckling av formspråk och uttryck, karaktäristika för respektive period belyses. Vi lär oss de kulturhistoriska skillnaderna i skick och bruk. Möbler och rum används olika, behoven skiljer sig för nutidsmänniskan och respektive epok. Typisk terminologi och fackspråk förklaras, kursdeltagarna får övningar i att använda sig av termerna och får kunskaper i material och metoder.

Arbetssätt:

Undervisning i sal med genomarbetat pedagogiskt upplagt bildmaterial i Power Point. Kursdeltagarna får övningar i att använda sig av terminologi och fackspråk, och träna sin blick för olika stilar. Kursledaren delar litteraturlistor och länkar samt löpande tips om aktuella utställningar, filmer m.m. med koppling till respektive steg i undervisningen. Kursen är upplagd så att den öppnar för dialog, frågor, reflektioner och resonemang under kurstillfällena.

Studiematerial:

Kursledarens eget kursmaterial används under kursen. Information hämtas även bl.a. från boken De svenska antikviteternas historia av Märta Holkers samt annan relevant litteratur. Kursledaren delar även en litteraturlista som innehåller fler relevanta titlar för ämnesområdet för de kursdeltagare som själva vill läsa mer.

 

Kursledare

Ulrica Häller

Ulrica Häller, konsthistoriker och fil.kand. i kultur & kommunikation, är en uppskattad föreläsare inom konst- möbel-, stil- och kulturhistoria, med över 20 års erfarenhet som museilärare vid Kungliga Slotten och Antikskolan vid Stockholms Auktionsverk.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
3 mar 2025 - 7 apr 2025
Måndag
Antal tillfällen
6
Första tillfället
mån 3 mar 2025 kl 18:00-20:15
  • mån 10 mar 2025 kl 18:00 - 20:15
  • mån 17 mar 2025 kl 18:00 - 20:15
  • mån 24 mar 2025 kl 18:00 - 20:15
  • mån 31 mar 2025 kl 18:00 - 20:15
  • mån 7 apr 2025 kl 18:00 - 20:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
18
Kurs-ID
123718
Pris
3400 kr