Lägg upp och sätt igång – stickning för nybörjare

Plats Södertälje

På den här kortkursen på Torekällberget får du möjlighet att lära känna de svenska ullgarnerna, lära dig stickningens grunder och hur du läser och anpassar mönster efter egna önskemål.

Boka nu

Innehåll

Du lär dig sticka från grunden och vi stickar sedan ett enkelt projekt. Mönster till en enkel halskrage/mössa ingår i kursavgiften. Vi stickar även provbitar i de olika garnerna. För dig som vill komma igång med ett annat projekt så går det också bra. Du kan ta med dig ett eget mönster som passar till stickor nr XX. För dig som vill sticka av mer garn så kommer det att finnas viss möjlighet att köpa mer garn. På kursen kommer det också att finnas en del böcker att bläddra i samt tips på var man kan hitta mönster och instruktioner på internet.

Kursupplägg

Läraren leder arbetet som sker i workshopformat blandat med några praktiska genomgångar. Under kursen får du lära dig om de olika garnerna och spinnerierna. 

Målgrupp

Du kan vara nybörjare och får då lära dig sticka från grunden. För dig som redan kan sticka är kursen främst en möjlighet att prova olika garner samt att pröva ett eget projekt i någon av kvaliteterna.

Förkunskaper

Vilja och tålamod är det enda som krävs. Du är välkommen som nybörjare likaväl som om du har kommit en bit på stickningens väg. 

Material

Kostnad för garn på 150-250kr tillkommer och kan köpas på plats av kursledaren. 

Vi använder kompendie med information om de olika spinnerierna, garnerna och ullen samt beskrivning till halskragen/mössan.

Lokal 

Kursen hålls i samarbete med Torekällberget som är ett friluftsmuseum på Torekällberget i centrala Södertälje. Museet invigdes 1929 och visar hur man levde i Södertälje och Södermanland på 1800-talet.

Om kursledare

Åsa Hedblad har brunnit för den svenska ullen sedan honträffade sina första får för säker 25 år sedan och använder så mycket ullprodukter som hon bara kan. Allt från täcken till underställ, strumpor och stickade tröjor. Fortfarande i dag slängs merparten av all ull som klipps av de svenska fåren. I och med några modiga svenska företagare och projektet Ullförmedlingen 

 

 

 

Kursledare

Åsa Hedblad

Åsa Hedblad är utbildad inom olika textila områden som konstsömnad och textil formgivning på Handarbetets vänners skola. Hon har en fil.kand i konsthistoria och har även läst textilkunskap på universitetet, samt mönsterkonstruktion på Folkuniversitetet. Dessutom har Åsa en lärarexamen med inriktning textil från Umeå universitet. När Åsa inte arbetar hos oss på Folkuniversitetet arbetar hon som textillärare i grundskolan.  

"Genom åren har jag kontinuerligt lärt mig mer och utvecklat mina kunskaper inom textila tekniker som screentryck, broderi, sashiko o boro, visible mending, shibori, batik, stickning, virkning, bildväv och växtfärgning genom självstudier. Jag har ägnat mycket tid åt att ta fram tekniker för återbruk av textilier som fungerar bra för nybörjare."  

Under sina utbildningar och sitt arbete med textila tekniker har Åsa även utvecklat ett brinnande intresse för naturmaterial och småskalig textilproduktion. 

"Mitt mål med mina kurser är att deltagarna skall känna 'jag kan!'. Jag vill ge deltagarna en god praktisk grund att stå på som de sedan kan utveckla vidare till något eget. Öva och pröva är i dag mina ledord."

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje

info.sodertalje@folkuniversitetet.se

Kursperiod
16 nov 2024 - 16 nov 2024
Lördag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
lör 16 nov 2024 kl 10:00-16:00
Plats
Källgatan 15, 15133 SÖDERTÄLJE
Visa på karta
Studietimmar
7
Kurs-ID
118335
Pris
750 kr