Målgrupp
Kursen passar bra både för dig som är nybörjare på att spinna och för dig som har spunnit tidigare.
Innehåll
På kursen lär vi oss att spinna på hängande slända, en sländmodell som är en populär hobbyslända. I kursen bereder vi också den ull vi spinner av med kardor och kammar. Vi lär oss om beredningens betydelse för spinnkvaliteten. Vi går igenom både ullberedning och spånad steg för steg och på ett sätt som är ergonomiskt och inte sliter på dig eller på ullen. Vare sig du är nybörjare eller har spinnvana hittar vi utmaningar som passar just dig.
Sländan kan du ta med dig överallt och spinna när det finns en stund över. Långsamheten är något vi kan utnyttja genom att vi kan fokusera mer på kvalitet än med till exempel en spinnrock. Vi får tid att lyssna på ullen och ta reda på hur den vill bli behandlad för att bli sitt bästa garn.
Material
Sländor kommer att finnas till utlåning. Om du har egen slända så ta med dig den så att du lär dig med dina egna redskap. Det gäller även kardor och kammar – det finns ett begränsat antal till utlåning, men ta med dig om du vill använda dina egna. Ull att spinna av kommer att finnas. Ta med dig ett förkläde samt papper och penna för anteckningar. Inneskor kan vara bra.
Undervisningsform/kursupplägg
Undervisningen bedrivs i form av gemensamma genomgångar och individuell handledning. Teori och praktik varvas.
Lokal
Kursen hålls i samarbete med Torekällberget som är ett friluftsmuseum på Torekällberget i centrala Södertälje. Museet invigdes 1929 och visar hur man levde i Södertälje och Södermanland på 1800-talet.
Om kursledaren:
Josefin Waltin är spinnare, skribent, spinnlärare och kursskapare. Hon driver blogg och youtubekanal med spinn- och ullinriktning. Josefin är mest inriktad på olika sländtyper, men även hela processen från råull till färdig textil. Hösten 2025 släpps Josefins bok “Listen to the wool – a why-to guide for joyful spinning”.
Webbsida
Facebook: Josefin Waltin spinner
Instagram: @josefinwaltin
YouTube: Josefin Waltin
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje