Klädsömnadslinjen - redesign och återbruk

Plats Göteborg

Utbildningen vänder sig till dig som kan sy och har ett brinnande intresse för kläder och hållbarhet och vill lära dig möjligheterna inom textilt återbruk och att re-konstruera kläder - redesign.

Boka nu

På den här utbildningslinjen i klädsömnad utvecklar du dina sömnadskunskaper, kreativitet och kunskap om återbruk och redesign. Du får lära dig mönsterkonstruktion utifrån grundmallar och tar del av aktuella föreläsningar, inspirerande studiebesök och gästlärare och arbetar praktiskt med egna sömnadsprojekt. Avslutningsvis summerar du dina nyvunna kunskaper i ett projektarbete.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som har sömnadsvana och ett brinnande intresse för kläder och hållbarhet och har ett engagemang för att ta till vara våra befintliga resurser och skapa hållbara val inom textilkonsumtion.  En utbildning för dig som vill bygga en grund inför fortsatta studier inom modedesign/klädsömnad/teaterkostym med hållbarhet i fokus eller söka dig till yrken där kompetens inom området är en merit. Det är även en fördjupningskurs för dig som är intresserad av sömnad och vill utveckla din egen unika stil/garderob med kunskaper i redesign och återbrukstekniker för att bidra till hållbara val.

Förkunskaper

Du kan sy, har goda sömnadskunskaper och behärskar en symaskin. Du har tidigare sytt efter mönster.

Mål

Syftet med linjen är att öka kunskapen i klädsömnad med fokus på återbruk och remake och ger möjlighet att utforska dina idéer och få metoder för hur du kan arbeta hållbart med sömnad och rekonstruktion för tillverkning av kläder. Utgångspunkt för utbildningen är att återanvända plagg och textilier i stället för att köpa nyproducerade kläder. Målet är även att stärka medvetenhetenheten om klädindustrins klimatpåverkan och olika hållbarhetsprocesser.

Innehåll

Klädsömnadslinjen med fokus på slow fashion, remake och återbruk ger dig kunskaper och verktyg för att rekonstruera och återbruka plagg som ett hållbart och mer miljövänligt alternativ till att köpa nya plagg. Deltagaren utför övningsmoment som ingår i kursplanen och arbetar med ett individuellt projekt under handledning. Linjens slutmål är de individuella projekt deltagarn arbetar med under terminen och som slutredovisas tillsammans med deltagare och kursledare.
I utbildningen ingår:

Sömnad
Mönsterkonstruktion från grundmallar
Detaljsömnad - blixtlås, fickor, kragar, manschetter m.m.
Drapering som skissmetod
Lagningstekniker
Designprocessen
Materiallära
Inblick i hållbarhetsprocesser genom föreläsningar och gästlärare

Studietakt

Utbildningen har relativt hög studietakt och du behöver avsätta några timmars hemarbete mellan kurstillfällena. Utbildningen ges på måndagar klockan 10.00 – 16.00. Utbildningen pågår under 12 veckor och omfattar 84 lärarledda lektionstimmar.
(deltid för att kunna kombineras med arbete eller andra studier)

Material

Material ingår inte. Du som deltagare tar med dig eget material att arbeta med för att återbruka av redan befintliga plagg, överblivna stuvbitar och second hand. Detaljerad lista på redskap och material som behövs under kursen meddelas i samband med kursstart. I vår textilateljé finns symaskiner, tillskärningsbord, pressbord och pressjärn samt overlock. Redskap som sax, nål m.m. finns att tillgå men du kan även ta med dina egna redskap.

Övrig info

Kursavgiften kan delbetalas. 

 

Kursledare

Karin Lundqvist

Karin Lundqvist är ordförande i Skrädderiföreningen i Göteborg och har en lång erfarenhet inom området. Karin är utbildad på Tillskärarakademin, där huvudämnet låg på mönsterkonstruktion. Hon driver ett eget företag sedan 1993, Skrädderi Karin Lundqvist. Karin har också arbetat på Tenson, i deras sysal, med funktionstyger som MPC:er vilket är en form av vattentäta tyger som används inom fritidssektorn.

Karin Lundqvist är ordförande i Skrädderiföreningen i Göteborg och har en lång erfarenhet inom området. Karin är utbildad på Tillskärarakademin, där huvudämnet låg på mönsterkonstruktion. Hon driver ett eget företag sedan 1993, Skrädderi Karin Lundqvist, läs mer på hennes hemsida. Karin har också arbetat på Tenson, i deras sysal, med funktionstyger som MPC:er vilket är en form av vattentäta tyger som används inom fritidssektorn.

Kan du berätta lite om er verksamhet i skrädderiföreningen, ni sitter väl inte med benen i kors och syr, hur går det till?

Vi försöker stötta våra medlemmar där många är ensamarbetare. Det blire lite av istället för arbetskamrater där vi använder varandra som bollplank eller delar med oss av jobb som man inte själv hinner eller kan ta. Vi försöker också göra roliga saker ihop som kurser, utflykter, gå på utställningar och göra studieresor. Ibland har vi en workshop för att utvecklas och inspireras.

Du är ansvarig för vår kvällsskola i mode. Hur fungerar det?

Det fungerar bra! Många kommer utan någon större erfarenhet men under kursen utvecklas de mycket. Från att aldrig ha sett en konstruktion kan de efter kursen göra ganska avancerade konstruktioner på egen hand. De lär sig också att använda konstruktionen till att sy upp sina plagg. Till min hjälp har jag en kollega som arbetar med textillära och modeteckning.

Karin Lundqvist har arbetat på Art College sedan 2009.

Karin Lundqvist

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Datum
17 feb 2025 - 17 feb 2025
Måndag
Antal tillfällen
12
Första tillfället
mån 17 feb 2025 kl 10:00-16:00
Plats
Norra Allégatan 6, 41301 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
84
Kurs-ID
312438
Pris
12575 kr