Klädsömnad - basplagg i naturmaterial

Plats Stockholm

På den här kursen syr vi enkla basplagg i naturliga material. Vi lägger stor vikt vid att sy funktionella tidlösa plagg i hållbara naturmaterial som håller över tid för en mer klimatsmart garderob.

Boka nu

Målgrupp

För dig som vill börja sy dina egna tidlösa kläder och bygga upp en klassisk och stilren basgarderob i hållbara och behagliga och funktionella naturmaterial. Nybörjarkurs i klädsömnad där du kan sy på symaskin men vill lära dig sy efter ett mönster.

Förkunskaper

Du kan sy på och hantera en symaskin.

Mål

Efter avslutad kurs kan du hantera sömnadsmönster samt tekniker för att sy ett enklare 
klädesplagg. Du har även lärt dig om olika naturmaterial och dess egenskaper.

Innehåll

Individuell handledning varvat med några gemensamma presentationer. 
Du har möjlighet att sy efter färdiga uppritade mönstermallar som finns att tillgå på kursen. På så sätt spar du tid och kommer igång snabbare än om du använder ett köpt mönster. DEt kommer att finnas ett antal olika plaggmodeller färdiguppritade i olika storlekar: byxa, skjorta, överskjorta, klänning. Vill du hellre köpa dit eget mönster så går det också jättebra. 

• Tips om vilken modell på plagg du kan börja med.
• Vilka material du skall välja och materialens olika egenskaper.
• Hur mycket material du behöver.
• Hur du syr efter ett mönster.
• Hur du prova in och syr så att modellerna passar.
• Var du köper tyger i bra naturmaterial och fakta om hållbart tillverkade tyger och garn.
• Hur du kan använda secondhand-tyger till klädprojekt för att spara pengar.
• Grundläggande teori om material, mönster o sybehör. 

Undevisningsmaterial

Färdiga mönstermallar. Deltagarna får även tipslista på plaggmönster, tyg, sybehör och bra böcker. Kursledarens eget kompendium delas ut vid kursstart, tillgängligt på papper såväl som digitalt. 

Material att ta med dig

Blyertspenna, sudd, papperssax, tygsax, måttband. mönster och tyg till ett projekt. För dig som vill sy efter de färdiga mallarna som finns tillgängliga vid första kurstillfället kommer information om tygåtgång att mailas ut av kursledaren innan kursstart.

Undervisningsform

Kursdeltagarna arbetar med sina egna plagg under individuell handledning. Kursen går varannan vecka onsdagar udda veckor.

Utvecklingsmöjligheter

Om du vill fortsätta att utveckla din sömnad kan du gå vidare med några av Folkuniversitetets övriga kurser i sömnad och mönsterkonstruktion för att lära dig att konstruera dina egna mönster och så småningom också designa dina egna kläder.

Länkar

Höstens alla kurser i sömnad

 

 

 

Kursledare

Åsa Hedblad

Åsa Hedblad är utbildad inom olika textila områden som konstsömnad och textil formgivning på Handarbetets vänners skola. Hon har en fil.kand i konsthistoria och har även läst textilkunskap på universitetet, samt mönsterkonstruktion på Folkuniversitetet. Dessutom har Åsa en lärarexamen med inriktning textil från Umeå universitet. När Åsa inte arbetar hos oss på Folkuniversitetet arbetar hon som textillärare i grundskolan.  

"Genom åren har jag kontinuerligt lärt mig mer och utvecklat mina kunskaper inom textila tekniker som screentryck, broderi, sashiko o boro, visible mending, shibori, batik, stickning, virkning, bildväv och växtfärgning genom självstudier. Jag har ägnat mycket tid åt att ta fram tekniker för återbruk av textilier som fungerar bra för nybörjare."  

Under sina utbildningar och sitt arbete med textila tekniker har Åsa även utvecklat ett brinnande intresse för naturmaterial och småskalig textilproduktion. 

"Mitt mål med mina kurser är att deltagarna skall känna 'jag kan!'. Jag vill ge deltagarna en god praktisk grund att stå på som de sedan kan utveckla vidare till något eget. Öva och pröva är i dag mina ledord."

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
11 sep 2024 - 4 dec 2024
Onsdag
Antal tillfällen
7
Första tillfället
ons 11 sep 2024 kl 18:00-21:00
  • ons 25 sep 2024 kl 18:00 - 21:00
  • ons 9 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • ons 23 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • ons 6 nov 2024 kl 18:00 - 21:00
  • ons 20 nov 2024 kl 18:00 - 21:00
  • ons 4 dec 2024 kl 18:00 - 21:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
28
Kurs-ID
116793
Pris
3600 kr