Denna kurs fokuserar på konsten att tänka. Både filosofins stora grundläggande frågor och vardagens små dilemman undersöks. Tyngdpunkten ligger på det filosofiska samtalet där idéer prövas och argument utforskas.
Kursinnehåll
Kursen tar avstamp i några av filosofins huvudområden, som kunskaps- och vetenskapsteori, etik, politisk filosofi, metafysik, språk, logik och argumentation. Teorier och idéer från framstående filosofer presenteras, vilket följs av filosofiska samtal utifrån relevanta frågeställningar. Deltagarna tränar även på filosofisk metod och lär sig använda filosofiska verktyg för diskussion och argumentation.
Exempel på frågor som behandlas under kursen:
- Vad är kunskap och hur får vi kunskap?
- Vad är vetenskap och är vetenskapen objektiv?
- Hur kan vi avgöra vad som är moraliskt rätt och fel?
- Hur bör ett gott samhälle organiseras?
- Är all ojämlikhet orättvis?
- Har vi en fri vilja?
- Hur bör vi leva och har livet någon objektiv mening?
Mål med kursen
Kursen syftar till att utveckla deltagarnas tänkande och uppmuntra till nya insikter och tvivel – ett nödvändigt steg mot visdom. Enligt Bertrand Russells ord: "Felet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel." Kursen ger också deltagarna kunskaper om klassiska filosofiska teorier och argument.
Förkunskaper
Inga förkunskaper eller förberedelser krävs. Kursen kommer inte fokusera på avancerade filosofiska teorier som Husserls transcendentala fenomenologi eller Wittgensteins logiska atomism. Istället berörs ämnen som alla som är nyfikna på vad det innebär att vara människa kan relatera till och filosofera kring.
Bra att veta
Kursen är två heldagar med 1 timmes lunch båda dagarna. I lokalen finns tillgång till micro och kylskåp för den som vill ta med mat.
Kursledare – Jonas Galatius
Jonas Galatius har en magisterexamen i filosofi och lång erfarenhet av att undervisa i filosofi på gymnasiet. Som medlem i Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis bidrar han till en vision där filosofisk dialog och reflektion genomsyrar samhället på alla nivåer.
Med en stark tro på att alla föds till filosofer – eftersom livets erfarenheter är råmaterial för filosofiska undersökningar – arbetar Jonas för att sprida filosofins värde. Filosofi skärper omdömet, påverkar förhållningssättet till omvärlden och stärker förmågan att tänka kritiskt, vilket är särskilt viktigt i tider av populism och faktaresistens.
Att tillsammans med vetgiriga människor reflektera över tillvarons villkor är en av de mest meningsfulla aktiviteterna och en viktig anledning till att denna kurs erbjuds.
Kursledare
Jonas Galatius
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Varberg