Föreläsningsserie om fyra föreläsningar presenterar universitetets mångfald och bredd. Forskarna delger oss de senaste rönen inom några aktuella forskningsområden.
Ni bokar in er på denna, så ingår de andra tre föreläsnnigarna.
Mer info om de övriga finns på webben.
Onsdag 22 janjuari - Anna Blucher kl 1330-1500.
Onsdag 26 februari- Leif Marcusson kl 1330-1500.
Onsdag 26 mars- William Hoglandkl 1330-1500.
Onsdag 23 april- Anders Persson 1330-1500.
Lokal Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar
Första föreläsningen :
22 januari – Mat och klimat – hur ska vi välja vad som är bäst för oss och vår miljö.
Anna Blücher är universitetslektor, biolog och tidigare ansvarig för programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap.
Livsmedelssektorn står för nära en tredjedel av de globala klimatgasutsläppen och 75–80% av förlusten av biologiska mångfald. Dessutom används 70 % av allt färskvatten till produktionen av mat.
Det sker mycket inom forskning för att på olika sätt bidra till att minska matproduktionens stora påverkan på miljön och klimatet. Utnyttja havets möjligheter, ta reda på och använda rester, effektivare odling, cirkulär odling och tåligare sorter. Betande djur är viktiga för biologisk mångfald, men släpper ut stora mängder med klimatgaser. Vi måste kanske utnyttja och använda för oss helt nya råvaror som insekter, svampar och bakterier för att få tillräckligt med bra näring till oss, våra barn och barnbarn.
Genom vårt val av mat som är bra för miljön påverkar vi även vår hälsa så vi kan få möjlighet till ett längre och friskare liv. De nya nordiska näringsrekommen-dationerna och livsmedelsverkets rekommendationer är anpassade för att minska både välfärdssjukdomar och matens klimatpåverkan.
Föreläsningen tar upp forskning inom området och vad som är bäst för både hälsan och miljön – det finns mycket mer än äta mjölmask och knapra friterade gräshoppor.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Kalmar