Innehåll
Den 26 februari 1625 avled prinsessan Anna Vasa i Brodnica i det polsk-litauiska väldet, långt från det svenska rike där hon fötts och vuxit upp. Som dotter till den polska prinsessan som snart blev svensk drottning - Katarina Jagellonica - och den svenske kungen Johan III - kom hon att få en märklig ställning när hennes bror Sigismund som 21-åring valdes till polsk monark. Annas liv kom att påverkas av de politiska förvecklingarna kring sin bror, som råkade i strider med sin farbror hertig Karl och till en förlust i slaget vid Stångebro. Efteråt följde Anna med Sigsimund till Polen och blev känd som “den svenska prinsessan” - och i den här föreläsningen får vi följa hennes märkliga öden och äventyr som protestant i detta katolska land
2025 uppmärksammar vi att Linköpings slotts- och domkyrkomuseum slog upp sina portar för allmänheten för 25 år sedan och därav årtalet för föreläsningen. Nästa i serien är 20 mars år 1600, blodbadet i Linköping och den tredje föreläsningen om prinsessan Anna Vasa som avled 1625 i Polen.
Praktiska detaljer
Plats: Linköpings Slotts och domkyrkomuseum. Karl den IX.s sal
Entréavgift 120 kr/ person. Betalning och anmälan sker på museet.
Föreläsningen sker i samverkan mellan Folkuniversitetet och Linköpings Slott och domkyrkomuseum. Föreläsningen ges med stöd av Folkuniversitetsföreningen.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Linköping