Folkuniversitetet i Uppsala firar 90 år med en serie föreläsningar på temat kalas, fest och firande!
Tårtan som en show-stopper är en av vårt mest värdeladdade livsmedel. Serverad söt på födelsedagar och bröllop, i en salt version på mottagningar och begravningar i form av smörgåstårtan. Välkommen till ett föredrag om tårtans långa historia och dess kusiner och släktingar i svensk matkultur. Hur kom det sig att den blev en sådan festsymbol? Och varför finns det inga skilsmässotårtor?
Richard Tellström är mathistoriker, författare och docent i måltidskunskap. I radio, poddar och TV kommenterar han mattrender i samtiden och vad matens kulturhistoriska arv betyder för människan av idag. I sin forskning undersöker han ofta våra kulturella värderingar om det vi vill och inte vill äta genom tiderna. Han har varit sommarpratare i "Sommar i P1" (2017) och tog då upp frågan: Vad är det som gör att vi lagar maträtter, serverar dem i måltider när vi objektiv mening skulle lika bra överleva på foderpellets? I sitt program ”Vinter i P1” (2022) talade han om framtidsmaten och varför vårt ätande utgör vår viktigaste kulturella gemenskap genom livet. Han var redaktör för TV-serierna ”Historieätarna” och julkalendern ”Tusen år till julafton”. Idag är han också matkulturell expert på Sveriges Lantbruksuniversitets plattform ”SLU Future Food”.
Föreläsningen ges på plats i Folkuniversitetets lokaler.
Aulan
kl 14:00-15:00
Kom gärna lite tidigare för att vara säker på att du får plats.
Här en länk till Richard medverkan i Sommar & Vinter i P1, Sveriges Radio.
Ny bok: I augusti kom Richard ut med en bok om svensk mathistoria med titeln ”Varje tugga är en tanke; Svensk matkultur under 800 år”. Boken var nominerad till August-priset för Årets bästa fackbok 2024.
Föreläsningen genomförs med ekonomiskt stöd från Folkuniversitetetsföreningen.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala