Konsthistoria ur olika perspektiv

Plats Malmö

En kurs om att se konst, konstruktioner och rekonstruktioner. Utforska konsthistorien, lär dig om olika konstformer och placera dem i ett historiskt sammanhang.

Boka nu

Kursinnehåll

Med ett normkritiskt perspektiv lyfter vi upp återkommande teman inom konsthistorien, från historisk tid till idag. Vi utforskar konsthistorien ur olika perspektiv och undersöker vilka förutsättningar som har påverkat konst och visuell kultur genom tiderna.

Vi tittar på konst och fördjupar oss i olika praktiker, epoker, motiv och historier för att lära oss mer om konstens historia och samtid. Genom att undersöka hur konsthistorien är konstruerad och vad som rekonstrueras inom den, lär vi oss att se konst på nya sätt!

Under kursen kommer ni bland annat beröra dessa ämnen:

  • Institutionalisering - hur påverkas föremål av den miljö i vilken de finns? Vad är det som gör att vissa ting betraktas som konst eller hantverk?
  • Konstnärskap utanför kanon - vilka konstnärer har glömts bort eller förbisetts under historien? Vi lyfter fram konstverk eller konstnärer som hamnat utanför kanon, av en eller annan orsak.
  • Den normbrytande kroppen i konsten - kroppen är ett återkommande motiv i konsten, men också ett verktyg att använda sig av som konstnär.
  • Fotografi och digitala tekniker – vi tittar på konst genom fotografi och annan teknik. Hur har dessa tekniker påverkat konstvärlden och hur kan mediet kan påverka innehållet i konsten?
  • Performativitet och andra nya begrepp, vad är det?

Kursupplägg

Föreläsningar varvat med gruppdiskussioner.

Förkunskaper

För dig som redan har grundläggande kunskaper om konsthistoria. Om du är nybörjare på konsthistoria rekommenderar vi istället kursen Konsthistoria grund.

Material

Kursledaren delar material under kursen. Frivillig extralitteratur ingår inte i avgiften.

 

Kursledare

Kristina af Klinteberg

”Konsthistoria är mer än bara stilar och epoker. Det är en berättelse om människans visuella spegling av sin tid och sina tankar. Det är också en arena där vi kan studera samhälle, normer och värderingar i ständig utveckling.”

Kristina af Klinteberg är kultur- och konstvetare med studier från universiteten i Lund, Uppsala och London. Hon är också författare och en engagerad föreläsare som vill koppla våra visuella upplevelser till ord och till den känslomässiga upplevelse som konst kan ge. Att utveckla seendet, hitta paralleller mellan forna tider och det som finns omkring oss i dag tycker hon är särskilt relevant att föra in i undervisningen. Annars brinner hon lite extra för konstföremål samt makt- och praktsymboler i porträtt från tidigmodern tid.

På Folkuniversitetet undervisar Kristina i konsthistoria och specialkurser kring konst. I hennes kurser får ni de stora huvuddragen i olika perioder, ni får se exempel på bildkonst, skulptur och arkitektur samt diskutera egna tankar och tolkningar utifrån egna vinklar.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Malmö

kundservice.syd@folkuniversitetet.se

Datum
24 mar 2025 - 14 apr 2025
Måndag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
mån 24 mar 2025 kl 17:30-19:45
  • mån 31 mar 2025 kl 17:30 - 19:45
  • mån 7 apr 2025 kl 17:30 - 19:45
  • mån 14 apr 2025 kl 17:30 - 19:45
Plats
Regementsgatan 4, 21142 MALMÖ
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
410528
Pris
1745 kr