Varje tugga är en tanke

Plats Göteborg

Är du nyfiken på de djupare skälen till att middagen blev som den blev just ikväll? Möt mathistorikern Richard Tellström!

Den mat du lägger upp på tallriken ikväll har inte tillkommit av en slump. Tvärtom. Bakom den ligger tusentals val – av dig, av andra och av för länge sedan döda personer.

Valen berättar om vad du anser är nyttigt, lättlagat, ekonomiskt, miljövänligt, men också varifrån du kommer och vart du är på väg. Maten beror också på politik, juridik, logistik, djurhållning, krig, väder, migration, internationella samarbeten, forskning, marknadskrafter och okunskap.

Faktiskt har även Gud, Martin Luther, Gustav Vasa, mamma och folkhemmets ideologier fått säga sitt. Alla styr de över knäckebrödet, pizzasalladen och julbordets kalla grisfötter i gelé. Varje tugga är en tanke!

Allt detta sammantaget kallas matkultur, och den svenska matkulturen har sin egen idéhistoria. Denna åttahundraåriga händelsekedja får här sin lika underhållande som vederhäftiga presentation, ackompanjerad av otaliga bilder.

Medverkande

Richard Tellström, mathistoriker och docent i måltidskunskap, Stockholms universitet. Tellström var en av skaparna bakom tv-serien Historieätarna och är aktuell med boken ”Varje tugga är en tanke” (Natur & Kultur).

Plats

Folkuniversitetet, Norra Allégatan 6

Övrig information

Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.

Föreläsningen arrangeras med stöd från Folkuniversitetsföreningen.

Foto: Magnus Norlén

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Kursperiod
4 feb 2025 - 4 feb 2025
Tisdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
tis 4 feb 2025 kl 18:00-19:30
Plats
Norra Allégatan 6, 41301 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
310658
Pris
0 kr