Hållbart skogsbruk och kvinnligt skogsägande

Plats Stockholm

Välkommen till en föreläsning om hur kvinnor som äger skog kan bryta dolda barriärer som hindrar en övergång till uthålligt skogsbruk.

Boka nu

Sveriges skogssektor har traditionellt varit dominerad av män trots att 38% av skogsägarna är kvinnor. 

Traditionell, industrirelaterad, infrastruktur tillsammans med stort fokus på biomassa för den etablerade skogsindustrin leder till svårigheter att lyckas med en övergång till en biobaserad ekonomi. Detta synsätt kan definieras som ”tunnelsyndrom” till skillnad från en vidare systemsyn på råvara och tjänster från skogen. Om multifunktionell skogsskötsel diskuteras är det oftast turism och rekreation som tas fram som alternativ. Kvinnor placeras här i en serviceroll som stämmer med traditionella jämställdhetsnormer. 

Bristen på jämställdhet inom skogssektorn har resulterat i bildandet av sex lokala och nationella nätverk för kvinnor som äger skog som har som mål att arbeta för jämställdhet och uthålligt skogsbruk. I ett projekt finansierat av Jämställdhetsmyndigheten analyserades vilka drivkrafter som behövs för att uppnå en jämställd skogssektor med uthålligt skogsbruk. Metoden var fokusgrupper där de sex nätverken deltog. 

Resultatet visade att kvinnor, genom sin systemsyn på skogsbruket och sitt intresse för hög-kvalitativa produkter, har en nyckelroll i skogsbrukets anpassning till klimatförändring och andra miljömässiga utmaningar. Konkret finns det ett behov av att 1/ utnyttja kvinnors mer innovativa skogsbruk som ett föredöme, 2/ öka kvinnors inflytande på de demokratiska processer som påverkar skogspolitikens utveckling och 3/ utveckla nätverk inriktade på utbildning samt kunskaps- och erfarenhetsuppbyggnad för att öka kvinnors beslutskapacitet.

Föreläsningen ges med stöd från Folkuniversitetsföreningen och i ett samarbete med Delta Kappa Gamma Stockholm och Folkuniversitetet.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
23 okt 2024 - 23 okt 2024
Onsdag
Antal tillfällen
0
Första tillfället
ons 23 okt 2024 kl 18:00-19:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
117978
Pris
0 kr