Byggemenskap - Distans live

Plats Distans

Vad är en byggemenskap och hur fungerar en sån grupp? Det kommer du att ha svar på efter kursen. Du lär dig vad både bygg- och bogemenskaper är och hur de fungerar. Vi kommer att använda ett helt nytt cirkelmaterial som Coompanion tagit fram med kursledaren som medförfattare.

Boka nu

Kort om byggemenskaper

Byggemenskaper kommer till när en grupp människor går samman för att planera, bygga och bo tillsammans. Huset utformas efter gruppens tankar om hur de vill bo och leva. Den traditionella byggprocessen förändras och vanliga människor är byggherrar. Byggemenskaper bygger ofta som kooperativ och för gemenskap i allehanda former, med hållbara material och för mångfald.

Mål 

Du vet mer om alternativa boendeformer och hur du kan skapa alternativ för ditt eget framtida boende. Du har tillräckligt med kunskap för att gå vidare och bilda en byggemenskap och börja leta efter en tomt.

Förkunskaper 

Du behöver inga förkunskaper.

Kursinnehåll

  • Introduktion till bygg- och bogemenskaper i Sverige och Europa. Vad är skillnaden mellan en byggemenskap och en bogemenskap. Vilka kunskaper har gruppen.
  • Värdegrund och gemenskap. Vilka värderingar har vi och hur vill vi bygga gemenskap?
  • Organisation. Hur skapar vi den boendekultur vi önskarför att bygga vår gemenskap?
  • Ekonomi och juridik. Du får en överblick över olika associationsformer för boende och förvaltning
  • Visionen. Gruppen skriver sin vision för ett framtida boende.
  • Fortsättningen och en inbjuden gäst. Hur vill du gå vidare med dina nya kunskaper

Kursupplägg  

Kursen sträcker sig över sex tillfällen och börjar med en kort video om dagens tema. Därefter följer samtal utifrån frågeställningar kopplade till träffens ämne, med utgångspunkt i läsanvisningar. Samtalen sker i mindre grupper om tre personer eller i helgrupp. Efteråt delar deltagarna sina insikter från gruppdiskussionerna. Varje träff innehåller både gemensam undervisning och individuell handledning. Träffen avslutas med information om vad som händer nästa gång och vilka texter som ska läsas.

Kurslitteratur

Kurslitteratur ingår inte i priset för kursen. Information om kurslitteratur får du i kallelsen eller vid första kurstillfället. Du förväntas läsa de böcker och texter som finns med i litteraturlistan.

Bra att veta

Kursen genomförs helt på distans via Zoom. Du behöver tillgång till mobil eller dator med kamera, mikrofon och högtalare samt internetuppkoppling. 

Kursledare

Jenny Lundahl, arkitekt, projektledare och omställare med soloföretag. Medarbetare i Omställningsbyrån.

Kursledare

Jenny Lundahl

Jenny Lundahl är arkitekt, projektledare och omställare med soloföretag. Hon är även medarbetare i Omställningsbyrån.

"Jag har tränat Tai Chi Chuan sedan början av 1990-talet. Jag undervisar i den korta Yang-formen efter familjen Yang och mästaren Chen Man-Ching. Han förenklade Yang-formen så att fler skulle ha möjlighet att lära sig den. Formen tar cirka tio minuter att göra. Min lärare är Anne Külper i Stockholm. Jag har även studerat för Chen Man Chings elev Ben Lo som var verksam i San Fransisco och Lenzie Williams som är Bens elev."

"När jag flyttade till Gotland 2010 saknade jag träningskamrater och började undervisa. Jag försörjer mig genom samtal om hållbarhet som arkitekt, soloföretagare och projektledare. Jag är verksam i nätverket Omställningsbyrån där vi tillsammans odlar en plats där nya berättelser kan gro."

Fotografi av Jenny Lundahl.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Visby

info.visby@folkuniversitetet.se

Kursperiod
2 okt 2024 - 6 nov 2024
Onsdag
Antal tillfällen
6
Första tillfället
ons 2 okt 2024 kl 18:30-20:00
  • ons 9 okt 2024 kl 18:30 - 20:00
  • ons 16 okt 2024 kl 18:30 - 20:00
  • ons 23 okt 2024 kl 18:30 - 20:00
  • ons 30 okt 2024 kl 18:30 - 20:00
  • ons 6 nov 2024 kl 18:30 - 20:00
Studietimmar
12
Kurs-ID
118514
Pris
1200 kr