Bilda en intressegemenskap för en bygg- eller bogemenskap - Distans live

Plats Distans

Du har en vision för din bygg- eller bogemenskap och du tycker att - Nu är tid att bilda en intressegemenskap. Du är redo att börja leta efter en tomt, göra ett enkelt program och bjuda in nya medlemmar. Du kommer att arbeta vidare på hur du vill organisera din gemenskap.

Boka nu

Vi kommer att använda ett helt nytt cirkelmaterial som Coompanion tagit fram med kursledaren Jenny Lundahl som medförfattare. Kursen går på distans och startar måndagen den 3 mars 2025.

Vad är en intressegemenskap
När du vill bilda en bygg- eller bogemenskap så börjar det med att du har en idé och skriver ner en vision för ditt framtida boende.  Det är innehållet i första delen av cirkeln. I andra delen är det dags att bilda en intressegemenskap för att arbeta vidare med organisationen och medlemmarna. Det är nu ni formar boendekulturen. Ni bildar en grupp och bjuder in nya medlemmar för att kunna arbeta vidare tillsammans. Ni tar fram ett koncept eller ett enkelt program för intressegemenskapen. Ni börjar leta efter en tomt, ett hus eller ett bostadsföretag och ni förbereder er för planeringsskedet. Till planeringsskedet är det dags att kontakta en projektlots eller ett bostadsbolag.

Mål 
Du har bildat en intressegemenskap och du har skrivit ett enkelt program. Du har fått verktyg för hur du skapar boendekulturen och hur gruppen organiserar sig för att förverkliga visionerna. Du vet mer om hur du kan arbeta med möteskultur med samtycke och rundor så att alla medlemmar är delaktiga. Du är i gång med att leta efter en tomt till huset och du har bättre kännedom om planeringsfasen och tidslinjen för hela processen. Du är redo att bjuda in fler att bli medlemmar i planerna för din bygg- eller bogemenskap. 

Förkunskaper 
Du förväntas ha gått cirkeln Introduktion till bygg- och bogemenskaper eller ha motsvarande förkunskaper. Du har läst kurslitteraturen till del 1.
Kursen genomförs helt på distans via Zoom. Du behöver tillgång till mobil eller dator med kamera, mikrofon och högtalare samt internetuppkoppling. 

Kursinnehåll
Det här är rubrikerna för de sex träffarna:
•    Intressegemenskapen. Vilka är vi i gruppen och vilka visioner har vi? Hur vi bygger en möteskultur.
•    Tidslinjen för hela genomförandeprocessen.
•    Organisering. Visionen blir ett första program.
•    Kärngruppen och beslutsmodeller. Vilka leder arbetet och hur? När finns plats för nya och hur hittar du dom? Hur bjuder du in till medlemskap?
•    Ekonomi och finansiering. Vad kostar det och vad bidrar medlemmarna med? 
•    Tomten och markanvisning. Har kommunen en detaljplanelagd tomt eller finns en fastighetsägare, kanske på landsbygden? 
•    Studiebesök är viktiga för att skapa gemensamma referenser. Den här aktiviteten är självorganiserad.

Kursupplägg  
Kursen sträcker sig över sex tillfällen och varje träff börjar med en incheckning och avslutas med en utcheckning. Det finns en 10 minuters video till varje träff som introducerar temat. Därefter följer samtal utifrån frågeställningar till dagens ämne. Samtalen sker i mindre grupper och efteråt delar deltagarna sina insikter från gruppdiskussionerna. Träffen avslutas med information om vad som händer nästa gång och vilka texter som ska läsas. Vi föreslår att ni självorganiserar ett eller flera studiebesök tillsammans i slutet av studiecirkeln.

Kurslitteratur 
Litteraturlista kommer.

Kurslitteratur från del 1
Den här litteraturen har vi med som referenser:
Coompanion, Bygga och bo hållbart tillsammans 2021
Kärnekull et al, Gemenskap och samarbete i kollektivhus och bogemenskap, Lund 2019
Wessel, Ola och Hedström, Hasse, Byggemenskaper – handbok om att bygga tillsammans, 2016

Böckerna ingår inte i priset för kursen. Hör om ditt bibliotek kan köpa in dom! Pdfen från Coompanion kan du skriva ut på biblioteket. Du kanske kan köpa ett begagnat exemplar av boken. Det är bra om du har litteraturen en vecka innan kursen börjar och har bläddrat i böckerna.

I kurslitteraturen ingår dessutom material skapat för den här studiecirkeln. Det är filmer, artiklar och pdfer. Här finns materialet och en lista med mer litteratur: https://coompanion.se/coompanion/bo-och-byggemenskaper/. Du får reda på inför varje träff vilket material som ingår.

Kursledare
Jenny Lundahl, arkitekt, projektledare och omställare med soloföretag. Medarbetare i Omställningsbyrån.

 

Kursledare

Jenny Lundahl

Jenny Lundahl är arkitekt, projektledare och omställare med soloföretag. Hon är även medarbetare i Omställningsbyrån.

"Jag har tränat Tai Chi Chuan sedan början av 1990-talet. Jag undervisar i den korta Yang-formen efter familjen Yang och mästaren Chen Man-Ching. Han förenklade Yang-formen så att fler skulle ha möjlighet att lära sig den. Formen tar cirka tio minuter att göra. Min lärare är Anne Külper i Stockholm. Jag har även studerat för Chen Man Chings elev Ben Lo som var verksam i San Fransisco och Lenzie Williams som är Bens elev."

"När jag flyttade till Gotland 2010 saknade jag träningskamrater och började undervisa. Jag försörjer mig genom samtal om hållbarhet som arkitekt, soloföretagare och projektledare. Jag är verksam i nätverket Omställningsbyrån där vi tillsammans odlar en plats där nya berättelser kan gro."

Fotografi av Jenny Lundahl.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Visby

info.visby@folkuniversitetet.se

Kursperiod
3 mar 2025 - 7 apr 2025
Måndag
Antal tillfällen
6
Första tillfället
mån 3 mar 2025 kl 18:30-20:00
  • mån 10 mar 2025 kl 18:30 - 20:00
  • mån 17 mar 2025 kl 18:30 - 20:00
  • mån 24 mar 2025 kl 18:30 - 20:00
  • mån 31 mar 2025 kl 18:30 - 20:00
  • mån 7 apr 2025 kl 18:30 - 20:00
Studietimmar
12
Kurs-ID
123086
Pris
990 kr