Hur ska vi förhålla oss till rörelser som kallar sig demokratiska och samtidigt ifrågasätter demokratins spelregler? Vad innebär det att folket har makten i en demokrati?
I dag utmanas den representativa demokratin i många länder av partier, rörelser och karismatiska ledare som säger sig ställa upp på demokratins idéer. Händelserna efter valen i USA 2020 och i Brasilien efter valet 2023 är två exempel på hur rörelser som anser sig företräda ”folket” hävdar rätten att ifrågasätta valresultatet. Hur ska vi förhålla oss till rörelser som kallar sig demokratiska och samtidigt ifrågasätter demokratins spelregler? Vad innebär det att folket har makten i en demokrati? Under föreläsningen diskuteras olika sätt att begripa folkets plats i demokratiska politiska system, vad demokrati är och vad löftet om folksuveränitet kan och bör betyda.
Om föreläsaren
Ludvig Beckman är statsvetare och professor vid Stockholms universitet och Institutet för Framtidsstudier i Stockholm, disputerad vid Uppsala universitet, tidigare gästforskare vid Oxford universitet och Sciences Po i Paris, och med mångårig bakgrund som forskare om demokratifrågor. Hans senaste böcker är All makt åt folket. Om en bortglömd idé (Fri Tanke 2021) och The Boundaries of Democracy. A theory of inclusion (Routledge 2023).
Föreläsningen sker med stöd av Folkuniversitetetsföreningen.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Norrköping