"Det har blivit dyrt att vara svensk."
Det var ett av huvudbudskapen i den senaste valrörelsen, och många minns nog hur Ebba Busch svingade en svindyr falukorv för att beskriva de stigande priserna.
Sedan dess har ökningstakten fortsatt. Falukorven har skjutit i höjden, precis som de flesta andra livsmedel i svenska butiker. Enligt de senaste siffrorna från SCB ökade matpriserna med 3,9 procent i februari jämfört med samma månad i fjol, och det är osäkert om utvecklingen stannar av.
Varför har matpriserna ökat så mycket? Vilken roll spelar politiken, matjättarna och producenterna? Hur påverkas konsumtionsmönster och folkhälsa? Måste vi vänja oss vid skenande priser, grötdiet och brödköer i en värld där extremväder och missväxt blir vanligare och de ekonomiska klyftorna växer? Kan matpriserna avgöra nästa val?
Välkommen på AW med forskare!
Medverkande
Marcus Herz, professor i socialt arbete, Göteborgs universitet
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet
Jonas Nordström, docent i miljö- och hälsoekonomi och utredare, AgriFood Economics Centre, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
Samtalsledare
Mattias Hagberg, journalist och författare
Plats
Pustervik, Järntorgsgatan 12, Göteborg
Övrig information
Fri entre. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.
Dörrarna öppnar kl. 17.00.
Mat och bar.
After work med forskare arrangeras av Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet i samarbete med Pustervik.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg