Välkommen till terminens första livesända poddsamtal med Framtidsakademin!
Tema för samtalet: Ukrainska och Georgiska framtider: 30 år i skuggan av Rysslands och Putins krig
Under de tre decennierna sedan självständigheten från Sovjetunionen har både Ukraina och Georgien präglats av Rysslands brutala försök att behålla inflytande över deras utrikes- och inrikespolitik. Dessa länder har kämpat för att närma sig västliga institutioner som EU och NATO, men Ryssland har svarat med militära interventioner och politiska påtryckningar, inklusive annekteringen av Krim och stöd till separatister i Georgien och östra Ukraina. Med kriget i Ukraina intensifieras deras kamp för suveränitet och självbestämmande, samtidigt som de omvärderar sin roll i en geopolitisk omvärld där Ryssland fortsätter att utgöra ett existentiellt hot.
Per Ekman är forskare vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet och Postdoktor vid Center for Statecraft and Strategic Communcation, Handelshögskolan. Pers forskning berör utrikes- och säkerhetspolitik med geografisk inriktning på länderna i före detta Sovjetunionen, primärt Ukraina, Georgien och Ryssland.
Samtalet äger rum i Mallas sal, Stadsbiblioteket i Uppsala.
Öppet för alla och fri entré. Begränsat antal platser.
Framtidsakademin startade 2004 som en tvärvetenskaplig föreläsningsserie med inbjudna forskare med fokus på olika framtidsfrågor inom det breda hållbarhetsområdet. I samband med 20-årsjubileumet våren 2024 tar vi nya tag och satsar på ett nytt upplägg med samtals- och debattluncher som syftar till att väcka kritiska frågor, skapa debatt och inbjuda till gränsöverskridande samtal där olika perspektiv och människor möts. Vår förhoppning är att på nya sätt belysa bekanta samhällsutmaningar och inspirera i arbetet för en bättre värld!
Varmt välkomna att diskutera framtidens frågor med dagens forskare!
Vårens program
12 februari kl. 12.00-12.45:
19 mars kl. 12.00-12.45:
9 april kl. 12.00-12.45:
Framtidsakademin är ett samarbete med CEMUS och Stadsbibliotek i Uppsala
Föreläsningen finansieras med hjälp av Folkuniversitetsföreningen.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala