Våldets historia: hur konflikter i Europa och Mellanöstern påverkar och berör oss

Plats Uppsala

Framtidsakademin är tillbaka i nytt format som livesända poddsamtal på Stadsbiblioteket. Välkomna att diskutera världens överlevnads- och framtidsfrågor med forskare och samhällsdebattörer!

Välkommen till terminens första livesända poddsamtal med Framtidsakademin! 

Tema för samtalet: Våldets historia: hur konflikter i Europa och Mellanöstern påverkar och berör oss

På vilket sätt inverkar våldsamma konflikter långt borta på vår vardag här hemma, när vi matas med nyheter från krig i Östeuropa och i Mellanöstern? Krigen och våldet berör oss alla, men det berör inte alla på samma sätt. Olika erfarenheter, skiljaktigheter i vem vi identifierar oss med, och förväntningar eller krav på att välja sida kan leda till spänningar och konflikter även här. Under det här samtalet angriper vi de mest grundläggande frågorna kring våldet; hur det yttrar sig, hur det beskrivs, samt vilket våld som i olika situationer setts som legitimt och inte. Med idéhistoriens hjälp försöker vi få syn på de outtalade förutsättningar som styr hur militärt och annat våld beskrivs och uppfattas idag.

Patricia Lorenzoni är fil. dr. i idéhistoria och affilierad forskare vid CEMFOR. Hon har både som universitetsforskare och lärare ägnat sig åt ämnen så som politisk idéhistoria, statsbygge, nationalism, kolonialism, rasism, genus och våld, liksom åt frågor kring jämlikhet, inkludering och exkludering. Vid sidan av detta har hon också en mångårig verksamhet också utanför universitetet som författare, kulturskribent, filmare och föreläsare. Patricia Lorenzoni angriper temat “Våldets historia” både från ett samtids- och ett idéhistoriskt perspektiv, samt utifrån sin forskning om kolonialismhistoria och rasismens historia.

Samtalet äger rum i Mallas sal, Stadsbiblioteket i Uppsala. 

Öppet för alla och fri entré. Begränsat antal platser.

Framtidsakademin startade 2004 som en tvärvetenskaplig föreläsningsserie med inbjudna forskare med fokus på olika framtidsfrågor inom det breda hållbarhetsområdet. I samband med 20-årsjubileumet våren 2024 tar vi nya tag och satsar på ett nytt upplägg med samtals- och debattluncher som syftar till att väcka kritiska frågor, skapa debatt och inbjuda till gränsöverskridande samtal där olika perspektiv och människor möts. Vår förhoppning är att på nya sätt belysa bekanta samhällsutmaningar och inspirera i arbetet för en bättre värld!

Varmt välkomna att diskutera framtidens frågor med dagens forskare!

Vårens program

12 februari kl. 12.00-12.45: 

19 mars kl. 12.00-12.45: 

9 april kl. 12.00-12.45:

Framtidsakademin är ett samarbete med CEMUS och Stadsbibliotek i Uppsala

Föreläsningen finansieras med hjälp av Folkuniversitetsföreningen.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Datum
19 mar 2025 - 19 mar 2025
Onsdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
ons 19 mar 2025 kl 12:00-12:45
Plats
Svartbäcksgatan 17, 75320 UPPSALA
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
206049
Pris
0 kr