Grundkurs i släktforskning

Plats Gislaved

Att släktforska är ett spännande detektivarbete som leder till din egen historia! Välkommen till kursen som ger dig verktygen att hitta dina förfäder.

Vem kan gå kursen?

Kursen vänder sig till nybörjare som vill komma i gång med släktforskning och till de som provat lite på egen hand men vill lära sig släktforskning från grunden.

Förkunskaper

Du behöver ha grundläggande datorkunskaper och kunna hantera internet och e-post.

Material

Tillgång till dator är en förutsättning. Surfplatta passar inte för forskning bl.a. på grund av skärmstorleken. För den som endast har stationär dator finns ett begränsat antal bärbara datorer att låna under kurstillfällena.

Kursbeskrivning

Vi går igenom de viktigaste grunderna i släktforskning med målet att kunna släktforska med god kvalitet. I början består kurstillfällena mer av lärarledd undervisning och övergår successivt till mer praktiskt arbete med egen släktforskning under handledning. Du tar med dig din egen bärbara dator. Var och en tar med sig eget fika till pausen.

Innehåll

• Arkivkunskap • Källor och fällor, källkritik • Forskningsmetodik • Dokumentera sin forskning • Att läsa gammal handskrift • Namnskick och vanliga begrepp i kyrkböcker

Kursmaterial

Du får ett Ansedelshäfte att börja dokumentera din forskning i. Vi tipsar om annan litteratur som är frivillig att köpa. Möjlighet finns till gemensam beställning för bättre pris. Under kursen använder vi Arkiv Digital. Ett kursabonnemang som varar 3 månader tillkommer för den som inte har eget abonnemang sedan innan. 

Anmälan

Kursen genomförs i samarbete med Westbo-Mo Forskarförening. Anmälan görs senast 11 sep 2024 via föreningens hemsida www.westbo-mo.se Eller via e-post till forening@westbo-mo.se Uppge i så fall namn, adress och telefonnummer.   Antal kursdeltagare är begränsat till max 8.    Kursperiod 18 sep 2024 – 27 nov 2024Antal tillfällen6

Kursledare 

Lena Larsson.

Pris

900 kr för medlem i Westbo-Mo Forskarförening. 1050 kr för icke medlem vilket inkluderar nytt medlemskap. Kursabonnemang på Arkiv Digital tillkommer, kostnad 395 kr. Du får faktura senast vid första kurstillfället, postgiro eller Swish.

Förfrågningar angående kursen kan göras till Lena Larsson: kassor@westbo-mo.se eller telefon 070-334 41 01

 

Kursledare

Lena Larsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Jönköping

info.jonkoping@folkuniversitetet.se

Kursperiod
18 sep 2024 - 18 sep 2024
Onsdag
Antal tillfällen
6
Första tillfället
ons 18 sep 2024 kl 18:00-21:00
Plats
Ölmestadsvägen 28, 33021 Reftele
Visa på karta
Studietimmar
18
Kurs-ID
118184
Pris
0 kr