OBS! Kursen sker digitalt över zoom.
Paleografi kallas vetenskapen om skriftens utveckling och konsten att läsa och tolka handskrifter. För släktforskare betyder det att man behöver vara bekant med de tecken och bokstäver som användes i Sverige från 1600-talet och framåt. Det finns flera olika ”nycklar” i släktforskningslitteraturen att använda sig av.
Innehåll
Noggrann genomgång av olika bokstavsformer, allmänna och karakteristiska drag, förväxlingsrisker samt exempel på svåra bokstavsformer, avstavningar och förkortningar.
Kursen innehåller rikligt med övningsuppgifter, cirka 25 texter hämtade ur vanliga kyrkböcker. Texterna är från slutet av 1600-talet till början av 1800-talet.
Målgrupp
Släkt- och hembygdsforskare samt andra som behöver söka i och tolka gamla handskrifter i kyrkböcker, domböcker med mera.
Förkunskaper
Deltagarna ska kunna hantera en dator samt veta hur man hittar källorna i kyrkböckerna via Arkiv Digital eller hos Riksarkivet.
Mål
Efter genomförd kurs ska kursdeltagarna fått inblick i hur det går till att tolka gamla handskrifter.
OBS! Kursen sker digitalt och över zoom.
Övrigt
Ha papper och penna redo. Du behöver ta egna anteckningar under kursen. Kursens datum är: Onsdag den 19/3, 2/4 och 16/4 - kl. 18.00 - 20.30.
Ledare
Torbjörn Wahlström är i grunden matematiker och har stor fascination av att tolka gamla handskrifter. Han har även gett ut böckerna Tolka rätt och Tolka rätt- fördjupning, som blivit mycket populära för släktforskare.
Kursledare
Torbjörn Wahlström
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Motala