Den här kursen sker digitalt över zoom.
Oavsett om du är släktforskare eller bara allmänt intresserad av historia är domböcker en fantastisk källa när det gäller att få inblick i hur livet såg ut förr. Vi visar steg för steg hur man går till väga från det att man upptäckt att någon släkting eller annan intressant person begått ett brott och blivit straffad.
I kursen går vi detaljerat igenom några fall med bland annat stölder, lönskaläge, barnamord, dråp och misshandel. De olika fallen innehåller flertal klurigheter och svårigheter så du kommer att få många bra tips och idéer.
Innehåll
Kursen inleds med en översiktlig genomgång av hur våra lagar har utvecklats från 1300-tal till nutid samt en gedigen genomgång av domstolsväsendets utveckling genom seklerna. Vi går noggrant igenom de grundläggande arkiven för domboksforskning som finns på riksarkivet samt de arkiv som är åtkomliga hos Arkiv Digital. Tonvikten ligger på härads- och rådhusrätter, men även lagmansrätt, kämnärsrätt och hovrätt kommer att beröras. Fokus ligger sedan på den arbetsmetod som man tillämpar för att hitta en dombok.
Mål
Du ska efter kursens slut kunna hitta och tolka domar i arkiven.
OBS! Kursen sker digitalt och över zoom. Kvällen innan kursstart får du en länk i din mail. Se även skräpposten.
Övrigt
Ha papper och penna redo. Du behöver ta egna anteckningar under kursen.
Ledare
Torbjörn Wahlström är i grunden matematiker och har stor fascination av att tolka gamla handskrifter. Han har även gett ut böckerna Tolka rätt och Tolka rätt- fördjupning, som blivit mycket populära för släktforskare.
Kursledare
Torbjörn Wahlström
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Motala