Visent i Sverige – möjligheter och utmaningar.

Plats Uppsala

Biologi är en naturvetenskap och ett brett ämne som innehåller många områden. Det handlar om livets uppkomst och utveckling på jorden och berör livsvillkoren för växter, djur och människor. Anmäl dig här till en kurs eller föreläsning inom biologi.

Boka nu

Forskare Carl-Gustaf Thulin (docent) vid Institutionen för husdjurens biovetenskaper, SLU, inriktning. Forskning och undervisning med inriktning mot genetik, feralisering och faunarestaurering.

Vilda visenter har funnits i Sverige efter den senaste istiden. Det rör sig förvisso om ungefär tiotusen år sedan, vad vi vet. Det är ändå ganska fascinerande att tänka sig visenter i det svenska landskapet, tillsammans med våra tidiga förfäder. I vårt förhistoriska landskap fanns även vilda hästar, uroxar, jättehjortar och till och med mammutar. Denna kunskap, tillsammans med vetskapen om att just vilda visenter finns på andra platser i Europa, öppnar upp för möjligheten att återintroducera vilda visenter till Sverige. En återintroduktion av visent skulle kunna medföra många fördelar för bevarande och biologisk mångfald, kanske även som jaktvilt och ett spännande mål för naturturism. Det skulle även kunna skapa konflikter, exempelvis i trafiken och inom jord- och skogsbruk. I denna föreläsning går vi igenom visentens historia här i Sverige och övriga Europa, vilka för- och nackdelar en återintroduktion skulle medföra samt vilka erfarenheter som finns från vilda visenter i andra länder. Vi resonerar även runt hur en återintroduktion skulle kunna gå till i praktiken.

Föreläsningen sker i Folkuniversitetets lokaler i Uppsala 
Datum: 6/11
Tid: 18:00

 

 

 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Kursperiod
6 nov 2024 - 6 nov 2024
Onsdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
ons 6 nov 2024 kl 18:00-19:00
Plats
Bergsbrunnagatan 1, 75323 UPPSALA
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
205120
Pris
0 kr