Planetär hälsa är begreppet som lyfter kopplingen mellan vår hälsa och miljön. Miljö- och klimatförändringar påskyndar åldrandet och ökar risken för kroniska sjukdomar. I den här frukostföreläsningen pratar författaren till boken Naturens intelligens (Lava förlag) om sambandet mellan vår hälsa och sol, vind, vatten, djur, biologisk mångfald, miljöförändringar och matproduktion. Den utforskar även åldrandets mekanismer som nycklar till att bekämpa hälsoeffekterna av miljöförändringar.
Med hjälp av naturens intelligens finns fortfarande möjligheter att komma tillrätta med världshistoriens genom tiderna mest angelägna problem. Genom exempel från naturen, som sovande björnar, glupska tigrar, liv i havens djup och tarmbakterier förklarar Peter hur vi kan förbättra både vårt eget åldrande och planetens hälsa.
Om föreläsaren
Peter är överläkare och professor, medicinska njursjukdomar, Karolinska Institutet. Människans sätt att producera och konsumera mat är starkt kopplat till planetär hälsa vilket har gjort att Peter intresserat sig för konceptet ´food as medicine´, hur vi kan förändra våra matvanor på ett sådant sätt att både hälsa, miljö och klimat förbättras.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm