Hos oss får du möjligheten att studera i din egen takt under den angivna studietiden. Oavsett om du vill kombinera studier med arbete, familj, träning eller andra intressen erbjuder våra flexibla kurser en perfekt lösning med tillgång till vår utbildningsplattform 24/7.
Med engagerade lärare och beprövad digital plattform säkerställer du att du får den bästa utbildningen på internet var du än befinner dig.
Gör ditt val av gymnasiekurs till något extra och börja din resa mot framtiden hos oss!
Boka en av våra distanskurser idag och upptäck friheten och möjligheterna med distansutbildning.
Gymnasiepoäng
100p
Förkunskaper
Om du avser att gå för betyg måste du ha godkänt betyg i Matematik 1a, Matematik 1b, Matematik 1c eller motsvarande kunskaper. Betyg i kursen kan inte ingå i utbildning tillsammans med betyg i Matematik 2b eller Matematik 2c.
Siktar du på kursbevis utan betyg bör du ändå ha samma förkunskaper.
Centralt innehåll
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
Taluppfattning, aritmetik och algebra
- Metoder för beräkningar vid budgetering.
- Metoder för beräkningar med potenser med rationella exponenter.
- Strategier för att formulera algebraiska uttryck, formler och ekvationer kopplat till konkreta situationer och karaktärsämnena.
- Hantering av kvadrerings- och konjugatregeln i samband med ekvationslösning.
- Räta linjens ekvation samt hur analytisk geometri binder ihop geometriska och algebraiska begrepp.
- Användning av linjära ekvationssystem i problemlösningssituationer.
- Algebraiska och grafiska metoder för att lösa potens- och andragradsekvationer samt linjära ekvationssystem.
- Lösning av exponentialekvationer genom prövning och grafiska metoder
Geometri
- Fördjupning av geometriska begrepp valda utifrån karaktärsämnenas behov, till exempel sinus, cosinus, tangens, vektorer och symmetrier.
- Matematisk argumentation med hjälp av grundläggande logik inklusive implikation och ekvivalens samt jämförelser med hur man argumenterar i vardagliga och yrkesmässiga sammanhang.
Samband och förändring
- Begreppet funktion, definitions- och värdemängd. Tillämpningar av och egenskaper hos linjära funktioner samt potens-, andragrads- och exponentialfunktioner.
- Representationer av funktioner, till exempel i form av ord, gestaltning, funktionsuttryck, tabeller och grafer.
- Konstruktion av grafer till funktioner samt bestämning av funktionsvärde och nollställe, utan och med digitala verktyg.
- Skillnader mellan begreppen ekvation, algebraiskt uttryck och funktion.
Problemlösning
- Strategier för matematisk problemlösning inklusive användning av digitala medier och verktyg.
- Hur matematiken kan användas som verktyg i behandlingen av omfångsrika problemsituationer i karaktärsämnena. Matematikens möjligheter och begränsningar i dessa situationer.
- Matematiska problem av betydelse för samhällsliv och tillämpningar i andra ämnen.
- Matematiska problem med anknytning till matematikens kulturhistoria.
Betyg
Om en juridisk person (en organisation/företag men inte s.k. enskild firma) beställer och betalar för kursen ingår möjligheten att genomföra ett slutprov till betyg för en tilläggskostnad. Elever som läser mot betyg ska i samband med anmälan skicka in personbevis och kopia på gymnasiebetyg (eller liknande). Den juridiska personen ska skicka in en s.k. "Betygsbeställning" som man kan ladda ner från vår hemsida: Betygsbeställning
Övriga deltagare kan ansöka om prövning hos Vuxenutbildningen i en kommun och på så sätt erhålla betyg. Kontakta Vuxenutbildningen i lämplig kommun för mer information.
Nationella prov
Efter 2022.01.01. skall, enligt skollagen, Nationella prov genomföras i vissa kurser (se Förordning 2011:1108, kap. 4, § 10 – 10c). Proven går ännu inte att genomföra digitalt och måste därför genomföras i någon av Folkuniversitetets lokaler i Trollhättan/Göteborg. Tidpunkt och plats meddelas av administrationen.
Kurslitteratur
Kurslitteratur
Kostnad
4490 kr inkl. moms. Eventuell kostnad för kurslitteratur tillkommer.
Övrigt
Kursen startar när betalningen av kursavgiften är registrerad hos oss. Från kursstart har du 20 veckor på dig att avsluta kursen. Se FAQ för svar på de vanligaste frågorna.