På den här diplomkursen får du en bred grundutbildning som ger dig möjlighet att arbeta inom ett flertal olika områden när det gäller trädgård och odling. Vi lägger stort fokus på trädgårdsdesign, växtkomposition, val av växter och planering, allt utifrån ett ekologiskt och hållbart perspektiv. Vi gör flera studiebesök hos yrkesodlare och i privatträdgårdar, där du får ta del av kunskap och tips samt knyta viktiga kontakter.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som vill bli yrkesverksam inom trädgård och/eller odling i någon form, eller till dig som vill få djupare kunskaper inom trädgårdsnäringen. Inga förkunskaper krävs.
Mål
Efter avslutad utbildning ska du ha bred och grundläggande kunskap inom trädgård och odling. Du har fått lära dig om bland annat utformning, odling, anläggning, växtkunskap, skötsel och beskärning, allt utifrån ett ekologiskt och hållbart perspektiv. Du ska ha fått kunskap om design och utformning, förståelse för årstidernas påverkan, de olika behoven av skötsel under året, hur man odlar för att maximera skörd men också för trädgårdens bästa.
Innehåll
Utbildningen består av platsbundna träffar i form av teori, praktik och studiebesök. Som ett moment i utbildningen ingår också ett diplomeringsarbete som vi tillsammans går igenom i slutet på kursen. Under kursens gång lägger vi stor vikt vid det hållbara och ekologiska perspektivet. Också det lustfyllda och kreativa skapandet och målsättningen att njuta av odlingar och trädgårdar har sin plats i denna kurs.
Utbildningen är uppdelad på följande huvudområden:
- Livskvalitet och hälsa, hållbarhet och ekologi, nyttodjur
- Trädgårdsåret, kalender och skötsel
- Trädgårdsdesign, planering och anläggning
- Växtkunskap, val och växtkomposition
- Jord, odling och beskärning
- Flertalet studiebesök
- Diplomeringsuppgift (fördjupningsområde)
Arbetssätt
Teori, praktik, övningar och studiebesök.
Kursmaterial
Kursledarens eget material, som du får under kursens gång.
Upplägg/tider
Undervisningen pågår under en termin på onsdagar kl. 09:00-16:30. Utbildningens studietakt motsvarar 20 % av heltidsstudier. Utbildningen pågår under 10 sammankomster och omfattar 90 lärarledda timmar, därutöver förväntas du avsätta ytterligare ungefär 5 timmar per vecka för självstudier.
Kursdatum: 5/3, 12/3, 26/3, 2/4, 9/4, 7/5, 14/5, 21/5, 4/6, 11/6
Övrigt
För att bli diplomerad krävs att du har gjort diplomeringsuppgiften samt att du har minst 75% närvaro. Du är själv ansvarig för att ta dig till de olika studiebesöksplatserna men vi försöker givetvis att ordna samåkning i så stor utsträckning det går. Studiebesök kan komma att ligga utanför kurstiderna/-dagen.
Delbetalning möjlig
Du kan välja mellan att betala kursavgiften i förväg eller att delbetala. När du påbörjat bokningsprocessen på webben ser du vilka betalningsalternativ som finns. Om du upplever några tekniska problem med att boka dig, så kontakta vår kundtjänst: kurs.goteborg@folkuniversitetet.se eller per telefon 031-106599.
Anmälningsvillkor
Folkuniversitetets allmänna anmälningsvillkor hittar du här, men för denna utbildning gäller särskilda villkor vid avbokning innan kursstart:
Om du avbeställer utbildningen efter att ångerfristen löpt ut men före kursstart har du rätt till återbetalning av kursavgiften med avdrag för en avbokningsavgift på 10 % av kursavgiften, dock lägst 100 kronor.
Vid avbokning av utbildningen senare än 7 dagar innan kursstart är avbokningsavgiften 50% av kursavgiften.
Vid avbokning senare än en timme innan kursstart är du skyldig att betala hela kursavgiften
Kursledare
Anette Altré
– Jag vill inspirera och motivera deltagarna att använda sig av den inneboende, kraftfulla förmågan att påverka sitt välbefinnande på alla möjliga plan med hjälp av trädgård, växter och allt som hör därtill.
Jag är informatör till yrket och har ett stort intresse för trädgård samt livskvalitet och hälsa i förhållande till detta. Jag har drivit företaget Drömträdgården sedan 2004 då jag utbildade mig inom trädgård i Höör.
På Drömträdgården erbjuder jag trädgårdsdesign och konsultationer. Jag tar ljussättningsuppdrag, håller föreläsningar, kurser, utbildningar och olika arrangemang både i egen regi och för andra uppdragsgivare. Jag utför även anläggning, beskärning och skötsel av trädgårdar.
En stor bredd av ämnen intresserar mig och jag håller gärna föredrag och kurser i alla tänkbara ämnen som har med trädgårdsdesign att göra. Det kan vara hur man skapar sin egen drömträdgård, hur man kan skapa vackra planteringar och välja växter, hur man bäst värnar jorden och våra nyttoinsekter och djur, odling i form av köksträdgård eller rabatter, beskärning eller hur man ljussätter i trädgården. Oavsett vilket ämnet är så är mötet med deltagarna något av det roligaste jag vet!
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg