Trädgårdsdesignlinjen

Plats Stockholm

Trädgårdsdesignlinjen riktar sig till dig som vill lära dig att forma och planera en villaträdgård. På den här utbildningen får du under en hel termin lära dig grunderna för att skapa trädgårdsdesign för personliga, hållbara och vackra trädgårdar utifrån en drömträdgård, olika behov och platsens förutsättningar.

Boka reservplats

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig med med intresse för trädgård, egen trädgård eller till dig som går med trädgårdsdrömmar. Eller kanske har du planer på att bli yrkesverksam inom trädgårdsyrket framöver. Då är denna utbildning en bra grund att stå på. 

Mål

Efter avslutad kurs har du en bred och grundläggande kunskap om trädgårdsdesign för villaträdgårdar. Du har kunskaper om bl.a. olika miljöer i trädgården, växtkunskap, odling, hårdgjorda ytor, årstiderna i trädgården och ritteknik. Målsättningen är att du som deltagare ska lära dig hur du på bästa sätt planerar en trädgård utifrån olika förutsättningar och lägen. 

Förkunskaper

Du behöver inte ha några förkunskaper men ett stort intresse för ämnet trädgård, färg och form. Du behöver ha datorvana och en egen laptop.

Innehåll

Utbildningen består av platsbundna, lärarledda kurstillfällen i form av teori och praktiska övningar. Vi gör studiebesök i en villaträdgård samt besöker en trädgårdsgrossist. Under utbildningen har vi gemensamma genomgångar i olika ämnen men du arbetar även individuellt med ditt personliga trädgårdsprojekt och planering av en villaträdgård utifrån en gemensam skiss. Projektarbetet redovisas i slutet av utbildningen. 

Delområden i utbildningen är följande: 

  • Trädgårdsstilar och årstider i trädgården
  • Odlingsmiljöer i trädgården 
  • Färg, form och textur i trädgården
  • Växtkunskap och odling 
  • Inredda miljöer utomhus 
  • Ritteknik 
  • Hårdgjorda ytor
  • Behovsanalys och presentationsverktyg 

Studietakt

Undervisningen pågår under en termin, med 13 fysiska träffar på torsdagar kl 10.00 - 15.30, med undantag för v 38 då vi ses både torsdag och fredag. Under v 44 har vi uppehåll för Höstlov. Start är 5/9 och avslut är 28/11. Vi rekommenderar att du avsätter 3-4 timmars hemarbete per vecka för repetition och fördjupning.

Intyg

Intyg utfärdas efter utbildningens slut för de deltagare som varit närvarande minst 75 %, fått godkänt på sitt inlämningsprojekt och förutsatt att hela avgiften är betald.

Studiematerial

Under linjens kurstillfällen används ledarens egna kursmaterial. Fler tips på användbar litteratur ges under utbildningens olika delområden.

Anmälan

Anmälan görs här via hemsidan eller genom att ringa oss på 08-789 42 00. Läs hela anmälningsvillkoren i länken nedan.

Betalning

Vi samarbetar med Walley kring betallösning och du kan välja mellan att betala hela summan i förväg eller att använda olika alternativ för delbetalning. Se anmälningsvillkoren i länken nedan.

15 % rabatt om du går en kurs till!

Om du väljer att gå ytterligare en kurs under den termin du studerar på någon av våra utbildningslinjer får du 15 % rabatt på våra kurser inom alla estetiska ämnen (konst, konsthantverk, textil, film, inredning, musik och teater). Erbjudandet gäller ej avgiften för utbildningslinjer eller skolor. OBS! För att ta del av rabatten så måste du boka dig hos vår kundtjänst via mejl eller telefon.

Länkar

Anmälningsvillkor

 

 

 

Kursledare

Johanna Rosendal

Johanna är i grunden inredningsdesigner och stylist och har i många av sina uppdrag arbetat med trädgårdsdesign och utemiljö där hon ritar och planerar privata villaträdgårdar. Hon har under senaste året jobbat med uppdrag för Karl Fredrik på Eklaholm och har en universitetsutbildning i biologi.

I sin egen trädgård fokuserar Johanna på att skapa olika rum där allt hon odlar är ätbart, både blommor och växter. Hon driver även en egen snittblomsodling i liten skala. Johanna har även designat inspirationsmonter på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Förutom sin designutbildning har hon även en master i pedagogik.

Fotografi på Johanna Rosendal.

Valdemar Pietsch

Valdemar har gått trädgårdsmästarutbildning med inriktning ekologi, odling och entreprenörskap. Idag driver han ett trädgårdsföretag och arbetar som trädgårdsmästare med allt från skötsel och beskärning till att undervisa blivande trädgårdsmästare i ämnet hållbar utveckling med fokus på det praktiska, utförande perspektivet. Biodling är också ett sidoprojekt.

Varför har du valt ditt yrke?
– Trädgård har alltid varit ett stort intresse för mig. Från att dra upp små avokadoplantor från kärnor, till att odla grönsaker och ympa äppelträd. Det är ett privilegium att få leva lite närmare naturen och känna av årstidernas skiftningar. Trädgård och odling är egentligen ett så stort ämne där det alltid finns ny kunskap att ta till sig.

Vad gillar du bäst med ditt kursämne?
– Att få dela med sig av kunskap om vad som händer i en jord och vad som får våra växter att trivas är bland det roligaste som finns. Det händer ju så mycket intressant i en trädgård som vi behöver förstå för att lyckas med vår odling.

Vilket är ditt mål med undervisningen?
– Målet är att ge kursdeltagarna kunskap och konkreta verktyg för att skapa hållbara trädgårdar. Vi går igenom ämnen som jord, vatten, kompost, planering, växtval och beskärning. Men också en uppdatering om aktuell forskning och hur vi kan hjälpa den vilda naturen i våra kultiverade trädgårdar. Tillsammans lyfter vi blicken och ser att odling och trädgård är något väldigt konkret och meningsfullt när vi vill göra skillnad för artrikedom, klimat och vårt eget välmående. 

Eva Carlsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
5 sep 2024 - 28 nov 2024
Torsdag, Fredag
Antal tillfällen
13
Första tillfället
tor 5 sep 2024 kl 10:00-16:00
  • tor 12 sep 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tor 19 sep 2024 kl 10:00 - 16:00
  • fre 20 sep 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tor 26 sep 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tor 3 okt 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tor 10 okt 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tor 17 okt 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tor 24 okt 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tor 7 nov 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tor 14 nov 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tor 21 nov 2024 kl 10:00 - 16:00
  • tor 28 nov 2024 kl 10:00 - 16:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
91
Kurs-ID
115386
Pris
21550 kr