Odling - odla din egen mat - självhushållning

Plats Stockholm

I kursen Odla din egen mat får du lära dig hur odling kan stärka din beredskap i kristider. Genom praktiska och teoretiska moment får du kunskap om odling, lagring och förädling av de viktigaste trädgårdsgårdsgrödorna.

Boka nu

Denna kurs ger dig verktygen för att odla din egen mat. Vi utforskar nya och historiska metoder för beredskapsodling, Du får lära dig vilka grödor som är mest lämpliga att odla för långsiktig lagring och hur du bäst tar hand om din jord för att skapa en hållbar och produktiv odlingsmiljö.

Målgrupp

Denna kurs riktar sig till alla som är intresserade av att öka sin självförsörjningsgrad med hjälp av odling. 

Mål

Målet är att ge kursdeltagarna kunskap och konkreta verktyg för att odla för självhushållning. Vi går igenom ämnen som val av grödor, jord, vatten, kompost och hur man planerar sin odling. Kunskap om odling är en viktig del i att stärka vår självförsörjningsförmåga. 

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet krävs.

Innehåll

  • Historisk bakgrund: Lär dig om hur odling användes under krigstider för att öka självförsörjningsgraden.
  • Praktisk odling: Få praktiska tips om vilka grödor som är bäst att odla för beredskap och hur du lagrar och förädlar dem.
  • Odla med andra: Upptäck fördelarna med att odla tillsammans och hur det kan stärka lokalsamhället.
  • Odla din jord: Få kunskap om hur du bygger upp och underhåller en bördig jord som ger hög avkastning.
  • Resursbrist och självförsörjning: Metoder för att med knappa resurser skapa goda förutsättningar för din odling.

Arbetssätt

•    Inledande föreläsning
•    Grupparbete och gemensam diskussion
•    Eget arbete med den planering av den egna odlingen
•    Avslutande föreläsning

Kursmaterial

Vi utgår från kursledarens eget studiematerial.

 

Kursledare

Valdemar Pietsch

Valdemar har gått trädgårdsmästarutbildning med inriktning ekologi, odling och entreprenörskap. Idag driver han ett trädgårdsföretag och arbetar som trädgårdsmästare med allt från skötsel och beskärning till att undervisa blivande trädgårdsmästare i ämnet hållbar utveckling med fokus på det praktiska, utförande perspektivet. Biodling är också ett sidoprojekt.

Varför har du valt ditt yrke?
– Trädgård har alltid varit ett stort intresse för mig. Från att dra upp små avokadoplantor från kärnor, till att odla grönsaker och ympa äppelträd. Det är ett privilegium att få leva lite närmare naturen och känna av årstidernas skiftningar. Trädgård och odling är egentligen ett så stort ämne där det alltid finns ny kunskap att ta till sig.

Vad gillar du bäst med ditt kursämne?
– Att få dela med sig av kunskap om vad som händer i en jord och vad som får våra växter att trivas är bland det roligaste som finns. Det händer ju så mycket intressant i en trädgård som vi behöver förstå för att lyckas med vår odling.

Vilket är ditt mål med undervisningen?
– Målet är att ge kursdeltagarna kunskap och konkreta verktyg för att skapa hållbara trädgårdar. Vi går igenom ämnen som jord, vatten, kompost, planering, växtval och beskärning. Men också en uppdatering om aktuell forskning och hur vi kan hjälpa den vilda naturen i våra kultiverade trädgårdar. Tillsammans lyfter vi blicken och ser att odling och trädgård är något väldigt konkret och meningsfullt när vi vill göra skillnad för artrikedom, klimat och vårt eget välmående. 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
30 jan 2025 - 20 feb 2025
Torsdag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
tor 30 jan 2025 kl 17:30-20:00
  • tor 6 feb 2025 kl 17:30 - 20:00
  • tor 13 feb 2025 kl 17:30 - 20:00
  • tor 20 feb 2025 kl 17:30 - 20:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
122820
Pris
1875 kr